Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира актуалната тема за насилието в спорта.

В последните месеци в Италия се развихри скандал в художествената гимнастика, след който Емануела Макарани беше отстранена от поста главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на Италия, но остава начело на ансамбъла на страната.

56-годишната Макарани е разследвана от спортната прокуратура и от регионалните власти на Монца и Бреша за предполагаемо малтретиране и психологически натиск над състезателки.

Илиана Раева: Дано продължим победоносния си път и през новата година

Илиана Раева: Дано продължим победоносния си път и през новата година

"Очаквам силна конкуренция и много интересни битки"

"Темата за насилието в спорта е много важна. Имаме и писмо до всички федерации от президента на ФИГ Моринари Ватанабе, в което той изразява ясната си позиция и е изпратено до всички треньори в света. Но според мен трябва ясно да се разграничава насилие от усилие.

Сексуално насилие, физическо и психическо насилие е едно. Но да правиш усилия, които изисква спецификата на спорта ти, за да постигаш високи резултати е съвършено различно", заяви Раева пред фейсбук страницата на федерацията.

"Не съм адвокат на Емануела Макарани. Много повърхностно съм запозната, но едно нещо, за което е обвиняема са килограмите. Ами в нашия спорт това е необходимо. Трябва да имаш естетичен външен вид. Трябва да си елегантен. Трябва да внимаваш, защото наднорменото тегло води до контузии. Е, ако там в изискването се изпада в маниакалност е съвсем различно.

Илиана Раева опроверга информация за Наско Сираков: Абсолютна лъжа!

Илиана Раева опроверга информация за Наско Сираков: Абсолютна лъжа!

Ето какво написа Раева

Така, че най-важното е да не се залита в едната или другата посока. Но гимнастичката трябва да знае задълженията си. Елитният спорт не е за всеки. Той изисква силна воля, понякога жертва (Мадлен Радуканова игра със счупена кост на стъпалото на Олимпиадата в Токио). Големите шампиони са със силни характери. Ето защо е важно да се разграничават нещата", добави Раева.

"А иначе, да! Насилието няма място в спорта! Категорично! Но трябва да се защити и треньорът, защото неговата работа е много тежка! Затова БФХГ изготви документ за всички родители за "Обща информация за спорта художествена гимнастика", който ще бъде разгледан на Управителен съвет в сряда и ще даде възможност на родителите да се запознаят със спецификата на спорта. Но към недопустимото насилие трябва всички да бъдем непримирими", заяви още президентът на БФХГ.

Илиана Раева: Българската художествена гимнастика е най-успешният спорт в България

Илиана Раева: Българската художествена гимнастика е най-успешният спорт в България

Тя направи новогодишно обръщение в края на отиващата си 2022-а