Генералният директор на стадион "Амстердам Арена" Хенк Маркеринк и неговият екип ще се заемат със строежа на нов национален стадион в София, стана ясно след проведената днес среща между него и министър Свилен Нейков.

На нея присъстваха още Валентин Михов, който е новият съветник на министър Нейков, Христо Стоичков, посланикът на Холандия Карел вен Керстен и бившият външен министър Соломон Паси, който е свързал Нейков с Маркеринк.

"Това са хора с много голям опит, които ни предложиха различни варианти за нов национален стадион. Освен това са гъвкави - може само да го построят, а е възможно да ни помогнат и с менажирането му", заяви Нейков на пресконференция след срещата.

"Стадионът ще бъде или в квартал "Враждебна", или в Божурище. Неговата цена зависи от броя места - по около 3-4 хиляди лева на място. Ако стадионът бъде за 50 хиляди зрители, ще струва около 200 милиона лева. Планът е да бъде изцяло футболен, докато сегашният национален стадион да се използва за лекоатлетически състезания. До края на годината трябва да сме изготвили проект", допълни спортният министър. Той получи като подарък и фланелка на Аякс. Именно холандският гранд играе на стадион "Амстердам Арена".

Христо Стоичков заяви, че е важно министърът да използва опита на хора от спортните среди. "Разглеждаме много идеи за стадиона в Пловдив, както и за софийските", сподели Стоичков.