Федерацията ни по хандбал хвана в измама националния отбор на Гваделупа, който спечели по убедителен начин Междуконтиненталния турнир "Чалъндж Трофи" в Габрово. Две от състезателките в тима на карибките са играли за Франция в завършилото преди два месеца Европейско първенство за девойки до 17 години.

Това са Мелин Ноканди, която спечели наградата за най-добър играч на турнира в Габрово и Жанел Бломбу, която пък беше избрана за най-добър десен гард.

"В отбора на Гваделупa имаше две състезателки, които играха наскоро в националния отбор на Франция. Това според мен е абсолютно недопустимо. Пуснали сме жалба, платили сме арбитражните такси и се надяваме до няколко дни жалбата ни да бъде разгледана. Тези момичета играха преди два месеца с друг цвят на националния екип. Аз смятам, че ако докажем, че сме победени от отбор, който има неправомерно картотекирани състезателки, ще ни върнат купата по един достоен начин", заяви президентът на федерацията ни по хандбал Росица Бакърджиева.

България завърши на второ място в "Чалъндж Трофи", след като загуби още на старта на надпреварата с 22:26 от Гваделупа. Тимът ни постигна три поредни победи след това - над Сенегал (35:28), Узбекистан (32:28) и Нова Зеландия (41:11), но не успя да настигне Гваделупа. Както е известно България е носител на трофея за 2013 година, когато разби конкуренцията на турнира в Мексико.

Лидерът на нашия отбор Лора Сарандева стана голмайстор на турнира с 34 попадения, а освен това получи и наградата за най-добър плеймейкър.

При мъжете титлата взе отборът на Фарьорски острови, който стигна до трофея по убедителен начин след четири поредни победи.