Кристиян Василев и Георги Божилов могат да спечелят олимпийска квота на двойка скул на предстоящото Световно първенство по гребане за мъже и жени от 30-и август до 6-и септември във Франция. Такава оценка даде днес в Пресклуб “България” старши треньорът на националния отбор Васил Радев.

Дуетът трябва да се класира до 11-о място, за да си осигури догодина участие на Игрите в Рио. На Европейското първенство през май т.г Кристиян Василев и Георги Божилов заеха 5-о място, а с първото си участие в тази дисциплина на Световното първенство през 2014 г. станаха 6-и. Илиян Младенов сред гребците с увреждания тръгва за Световното първенство с амбицията да завоюва квота в дисциплината скиф за Параолимпийските Игри в Рио. От 24 състезатели първите 8 ще станат носители на квота.

Илиян Младенов е в инвалидна количка и се подготвя в клуб Академик София с председател Виктория Димитрова – световна шампионка в скиф лека категория от 2002 г. Личен треньор на състезателя е знаменитата Румяна Нейкова – последната олимпийска шампионка на страната ни /Пекин2008 /, която има още сребърен и бронзов медал от Олимпийски игри /Сидни2000, Атина2004/ и три световни титли. През 2013 г. Румяна Нейкова положи основите на параолимпийското гребане в България, като сформира отбор от състезатели с увреждания. Тя води редовни тренировки на своите възпитаници в Панчарево, клубната база на “Академик”. За своя и на България дебют на Световно първенство при параолимпийците, Илиян Младенов се подготвя в двуместна лодка, пригодена за хора с увреждания. Тя е единствената, с която клубът разполага, и то благодарение на спонсор, подчерта наставничката на параолимпийците. “Нямаме едноместна, каквато е необходима за скифа. Трудно е, но трябва да се справяме”, допълни В. Димитрова. Параолимпиецът ще гребе в лодка под наем на Световното първенство във Франция. До края на годината искаме да купим няколко лодки, изразиха надежда В. Димитрова и Р. Нейкова.

Дори да не успее да се класира в топ 8 на Световното и да не вземе олимпийска виза в първия си старт, Илиян ще е направил първата крачка – първият български парагребец на Световно първенство по гребане. Догодина напролет пак може да опита късмета си за квота за Параолимпийските Игри. Неделчо Василев в скиф лека категория е другата ни голяма надежда при мъжете на Световното първенство във Франция. Той ще атакува медалите, но неговата дисциплина е неолимпийска и няма как да вземе квота. Личният треньор на състезателя Петко Аргиров го подготвя от 2 месеца да премине в тежкия скиф, за да се включи в битката за олимпийска квота, но до момента Неделчо Василев не се е адаптирал към новата дисциплина, поясни В. Радев. Ако промяната се осъществи успешно, през май догодина Неделчо ще стартира в олимпийската квалификационна регата в Люцерн, Швейцария.. Сестрите Кристина и Росита Бончеви също са в преходен период, тъй като от началото на тази година са заедно в една лодка. Идеята на техния личен треньор Данаил Йорданов е да се опитат да вземат олимпийска квота на двойка скул при жените, но премиерното им състезателно участие наскоро не завърши с добър резултат, каза националният треньор. По тази причина те също не са в състава за Световното първенство във Франция, но работата ще продължи, така че догодина и сестри Бончеви да са готови за олимпийската квалификация.

Другата ни голяма надежда, със заявка да наследи в скифа Румяна Нейкова, е 18-годишната Десислава Георгиева, която този месец грабна бронзовия медал на Световното първенство за девойки в Бразилия, а тази пролет си запази сребърното отличие на Европейското в Чехия. От началото на 2016 г. Деси преминава при жените и догодина ще се яви на старта на олимпийската квалификация с амбицията да си осигури първо участие на Игрите в Рио. Треньорката й Стойна Пенелова разкри, че ключът към успехите на Деси е съвършената методика на Свилен Нейков. Когато преди година специалстката поема момичето в свои ръце, се налага коренна промяна, цялостно преобръщане. Това става с методиката на Нейков. Аз самата съм започнала като състезателка при него, имам му пълно доверие, призна наставничката Пенелова.

Резултатите го доказват – за една година Десислава Георгиева стъпи в подножието на обещаваща възходяща кариера в професионалния спорт.