С тържествено отбелязване на 80-годишния юбилей на председателя на СКХГ Черноморец и член на Управителния съвет на БФХГ Васил Стоянов ще започне тазгодишното издание на Републиканския турнир по художествена гимнастика "Жулиета Шишманова". Традиционната за Бургас надпревара, която е под егидата на община Бургас, ще се проведе от 26 до 28 март в спортна зала "Младост", съобщава агенция "Компас". Бургаските клубове по художествена гимнастика ще участват с общо 10 състезателки в шампионата, който за втора година ще е само за жени и девойки старша възраст. В Бургас ще пристигнат гимнастички от 25 клуба от страната.

Домакините от Черноморец ще бъдат представени от Невена Стоянова (с треньор Рада Костадинова), Женина Трашлиева, Ева Балева и сестрите Женя и Михаела Тодорови (с треньор Ани Бошева). За СК Олимпия с треньор Елена Симеонова ще се състезават Мария Бурназова, Йоанна Йончева и Василена Иванова. За призова позиция в турнира ще се бори националката в СК Олимпия'74 Мария Матева и съотборничката й Деница Андреева с треньор Петя Монева.

Освен Мария Матева, на килима в зала "Младост" публиката ще може да види националките Марина Стоименова, Габриела Кирова, Кристина Илиева и други. Демонстративно изпълнение ще направи и ансамбълът девойки от националния отбор. Главен съдия на първенството ще бъде президентът на Българска федерация по художествена гимнастика и член на техническия комитет на международната федерация Мария Гигова.

За шампионата ще пристигне и Мария Петрова, вицепрезидент на Европейската федерация. Официалното откриване на републиканското първенство "Жулиета Шишманова" е днес в 15.00 часа. Квалификациите при девойките ще започнат от 9.00 сутринта, а при жените от 15.15 часа. Многобоят в двете възрастови групи ще се състои в събота, с начало 10.00, а финалите в неделя от 9.00 часа.

Програма на турнира: 26 март: 9.00 часа. квалификации девойки старша възраст; 15.00 часа официално откриване; 15.15 часа квалификации жени 27 март: 10.00 часа многобой девойки старша възраст - награждаване; 13.00 часа многобой жени -награждаване. 28 март: 9.00 часа финал девойки старша възраст - награждаване; 11.00 часа финал жени - награждаване.