Германецът Филип Флориц донесе първата победа за България на започналия днес силен международен турнир по тенис на маса "ASAREL Bulgaria Open" с награден фонд 35 хиляди долара в Панагюрище.

Флориц, който представлява страната ни в надпреварата, се наложи с 4:1 гейма над Армин Аличич (Босна и Херцеговина) в първи мач от четвърта квалификационна група. С успеха 23-годишният германец почти сигурно си гарантира влизане в основната схема. Преди това друг българин Денис Бекир също стартира с успех в трета квалификационна група, но след отказване на иранеца Нима Аламян.

В пресявките при жените бившата българската националка Сибел Ремзи, която в момента играе за Турция, започна с победа над Моника Цанева с 4:0 в десета група. В турнира при мъжете и при жените участват общо 82 състезатели от 24 държави.

Първите осем от тях, според мястото им в световната ранглиста, се класират директно за основните схеми, които ще бъдат попълнени с по 24 играчи от квалификациите. Номер 1 при мъжете е Сансу Лий (Република Корея), номер 24 в световната ранглиста.

Водачка при жените е петата в света Казуми Ишикава (Япония), сребърна медалистка в отборното състезание на Олимпиадата в Лондон 2012. Турнирът в Панагюрище, който ще завърши на 23 август, се играе в новата многофункционална спортна зала "Арена Асарел" в града, за чието изграждане са отделени 14 милиона лева. Модерното съоръжение ще бъде открито официално на 20 август в 17.30 часа.