Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) все пак е глобена 500 хиляди долара за допинг скандала от март, при който целият национален отбор беше хванат със станозолол, пише вестник "Сега".

Липсата на пари за плащането на глобата може да доведе до неучастие на България на световното първенство в Хюстън. Нейното неплащане води до изключване от международни състезания за следващите две години.

"Президентът на БФВТ Неделчо Колев е бил миналата седмица в Унгария на среща с шефа на IWF Тамаш Аян. На нея той се е опитал да се спазари по някакъв начин да бъде намалено наказанието на единствения ни щангист с шансове за медал в Рио 2016 - Иван Марков. Отговорът е бил категорично "не", защото наказанието на Марков е потвърдено и от CAS", твърди вестникът на базата на два независими източника.

"Що се отнася до глобата - Аян не е назовал размер, но е подчертал, че за това си има правилник. А правилникът повелява: при девет и повече положителни проби в рамките на една календарна година на щангисти от една държава, глобата за съответната национална федерация е 500 хиляди долара", добавя изданието.

БФВТ няма пари за глобата, а държавата, в лицето на спортното министерство (ММС) също не възнамерява да плаща глоба, беше обявено още по време на разследването на казуса.

В момента с по девет месеца наказание са Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов и Стоян Енев (62), Диян Минчев (69), Надежда Мей (48) и Мая Иванова (53), тъй като провинението им е първо.

За европейските шампиони Ивайло Филев (62), Демир Демирев (77), Иван Марков (85) и Милка Манева (63) простъпката е втора и те ще могат да се състезават след 18 септември  2016 г. (наказание от 18 месеца).