Ръководството на българската федерация по гребане отхвърли напълно информациите за финансови проблеми, които заплашват да провалят държавното първенство и да оставят олимпийската шампионка Румяна Нейкова без лодка. "Отборът е обезпечен на 100 процента и подготовката ни върви съвсем нормално и федерацията няма финансови проблеми - заяви председателят Светла Оцетова.

- Държавният шампионат по никакъв начин не е застрашен, както се спекулира в някои печатни и интернет издания. Както всяка година, така и тази, има забавяне на парите от ДАМС към клубовете. В разговор председателят Весела Лечева увери, че средствата ще бъдат получени до края на април. Така че проблем за първия кръг от първенството през май няма да има.

Неоснователно бе замесен и тотализаторът, който винаги е бил изряден към нас. Оттам парите вече са постъпили към ДАМС, а вероятно следващата седмица ще подпишем договора с агенцията за 2009 г., както и всички останали федерации".

Шефката допълни, че у нас се очакват шест нови лодки, на италианската фирма "Филипи". Четирите скифа и две двойки скул без рулеви са на стойност 53 700 евро и трябва да пристигнат у нас на 15 май. Средствата са отпуснати целево от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). Освен това БФ Гребане плати днес 20 000 лв. за 16 нови гребла, които също са дадени от ДАМС.

"А относно тиражираната информация, че Румяна Нейкова нямала лодка. Ако става въпрос за държавното първенство - не й трябва, защото използва материалната част на нейния клуб "Черно море". Но ако имат предвид за двойка скул, такава в момента няма нова, защото не я бяхме поръчали, имайки предвид, че треньорският щаб предпочете те да пропуснат първия кръг на Световната купа в Испания и да започнат сезона от втория в Мюнхен.", допълни Оцетова.

"Преценихме, че Румяна все още не е навлязла във върхова форма след олимпиадата, а партньорката й на двойка скул Миглена Маркова още лекува травма на крака - поясни старши треньорът на националите Свилен Нейков. - Затова те ще започнат сезона с втория старт за Световната купа в Мюнхен от 19 юни. Поради тази причина забавихме и поръчката на лодката, която вече е факт." Лодката за двойка скул ще пристигне директно в Германия. Тя е на стойност 11 800 евро и е на фирма "Емпахер".

Междувременно, днес Нейкова получи звезда в Алеята на олимпийската слава, която бе открита в двора на спортното училище на ЦСКА "Ген. Владимир Стойчев". На церемонията по случай 35-ата годишнина на училището присъства председателят на ДАМС Весела Лечева, която също има звезда в Алеята. С такива се сдобиха и най-изявените възпитаниците на училището, печелили титли и медали от олимпийски игри.