В белгийския град Боом се провежда 14-то европейско първенство по хокей на трева за мъже. Едновременно с него, дамите си оспорват за 13-ти път ценния европейски приз. И в двата турнира участват най-добрите осем отбора. Шест страни, а именно Холандия, Германия, Англия, Белгия, Испания и Ирландия, имат представители и при двата пола. В този спорт има ясно изразена йерархия и е невъзможно други отбори да се намесят в борбата за призовите места. Шампионите ще спечелят квоти за Световната купа догодина. Схемата на Световната купа е такава, че всички значими отбори ще получат квоти, в най-лошия случай през Световната лига. Действащи европейски шампиони са Германия при мъжете и Холандия при дамите.

Полуфиналните двойки са:
Мъже: Холандия - Германия и Белгия - Англия.
Дами: Холандия - Англия и Германия - Белгия.

Прави впечатление, че при мъжете е невъзможен финал между грандовете Холандия и Германия. В предварителните групи домакините от Белгия постигнаха малко очаквана победа срещу Бундестима с 2:1 и пренаредиха схемата на елиминационната фаза.

Европейските първенства се провеждат в дивизии от по 8 отбора. Така са избягват разгромяващи резултати. Първите два отбора от всяка дивизия печелят промоция за следващия цикъл, а последните два изпадат.

Тази година се очаква да изпаднат отборите на Полша и Чехия при мъжете, и Шотландия и Беларус при дамите. Единствено дамския отбор на Шотландия има въможност да победи Ирландия и да запази своето място в елита.

Българският представителен мъжки тим участва тази година в последното четвърто ниво. Турнирът беше проведен в гръцката столица Атина от 21-ви до 26-ти юли и в него взеха участие само три отбора, Гърция, България и Кипър. Армения беше заявила предварително участие, но се отказа в последния момент. Така програмата на турнира претърпя промяна, като трите отбора се срещнаха по два пъти всеки срещу всеки.

Резултати:
Гърция - България  2:1 и 3:1
България - Кипър 3:1 и 3:1
Гърция - Кипър 4:4 и 2:0
Класиране:
1. Гърция      10  3  1  0  11:  6
2. България   6   2  0  2  8:  7
3. Кипър        1   0  1  3  6:  12
Гърция спечели промоция за трето ниво на следващия цикъл. Нашите състезатели отново ще имат право на участие в четвъртото ниво.

Независимо че спорта в България се нарича Хокей на трева, срещите много отдавна се играят на специални изкуствени настилки. Размерите на игрището са 100 ярда (91.40м) на 60 ярда (58 метра). Вратата е 3.66м широка и 2.1м висока. Играе се 2 полувремена от по 35 минути.