Най-прочутият български фехтувач Васил Етрополски написа от Ню Йорк отворено писмо до спортния министър проф. Мариана Георгиева, в което иска помощ по скандалния случай с изключването на 13 клуба от УС на федерацията и вече бившия  президент Величка Христева на 12 ноември.

„С това писмо се обръщам се към Вас, към спортната общественост и към медиите, за да изразя огромната си загриженост и болка от последните събития в българската фехтовка, пише световният шампион.

Моля да помогнете със своята компетентност и авторитет за недопускането на влизане в действие на това срамно решение на УС на БФФ. В противен случай, опасявам се, би се стигнало до катастрофални последици за моя любим спорт в родината ни."

Справедливост от спортния министър с писмо търсят и от изхвърлените клубове. Ето част от техните аргументи: „Смятаме, че посоченото решение е недействително поради следните нарушения на Устава на БФФ и законите на Република България: 1. Двама от членовете на УС на БФФ не са уведомени за провеждането на заседание на УС. 2. На засегнатите клубове не е дадена възможност да защитят правата си съгласно чл. 18 от Устава на БФФ. 3. Един от членовете, присъствали на „тайното" заседание на УС, е бил подведен за съдържанието на текстовете в протокола."

Членът на УС на БФФ Бойко Ватев пък е подписал декларация, че е бил подведен при вземане решението на 12 ноември и че се разграничава от него.