Ясни са имената на спортистите ни, които попаднаха в Топ 10 на анкетата за №1 на 2016-а година. От тях ще бъде определена челната тройка. Наградите ще се дават на 20-и декември в НДК. ТОПСПОРТ припомня какво постигнаха те от януари до момента.

Александър Везенков - баскетбол, Барселона

Младият талант на Барселона получава все по-голям шанс за изява и с всеки изминал мач расте. В сезона 2015/2016 Везенков получи от треньора Шави Паскуал средно по 11,5 минути на мач и взе участие в 55 срещи на тима в испанското първенство и Евролигата, отбеляза средно по 3,8 точки и 2,1 борби. Лятото Барселона Ласа се раздели с Шави Паскуал след повторно загубената титла от Реал (Мадрид). На негово място дойде гръцкият специалист Йоргос Барцокас, шампион с Олимпиакос в Евролигата през 2013-а година. Дали поради контузии на основни играчи на тима или заради силна предсезонна подготовка, през този сезон - 2016/2017, Везенков започна да получава все по-голям шанс за изява от Барцокас. Показателна е статистиката за тази кампания - участие в 22 мача, средно по 18,6 минути на мач, за които е отбелязал средно по 7,4 точки, 3,8 борби. Освен това 21-годишният талант показа страхотна игра в квалификациите за европейското първенство през лятото. В четири мача средните му показатели са 17 точки и коефициент от 18,8.

Снимка 255928

Източник: GettyImages

Боян Петров, алпинизъм

Амбициозният Боян си постави през март нова цел - даа стане първият българин, изкачил 14 осемхилядника. За 2016-а година той изкачи нови 3 - Анапурна (8091м), Макалу (8485м) и трудно достъпния Нанга Парбат (8126м), с което достигнатите 8-хилядници от него станаха 8. На четири от тях, Гашербрум I, Кангчендзьонга, К2 и Манаслу, осъществява първо българско изкачване.

На 23 август Петров, заедно с Андрей Ковачев от сдружение "Балкани", бяха блъснати от кола с румънска регистрация при катастрофа в Кресненското дефиле. Боян Петров бе с черепно-мозъчна травма, перфорирани ребра, белодробна контузия и на апаратно обдишване. 70 дни след катастрофата, алпинистът се завърна в планината и обяви, че не се е отказал от плана да щурмува Еверест догодина. Той обаче трябва да се възстанови напълно, преди да започне подготовка за най-високия връх в света.

Снимка 250373

Григор Димитров, тенис

Григор Димитров имаше противоречив сезон през 2016. Започна много добре - с 1/4-финал в Брисбейн и страхотен трисетов мач, загубен от Федерер, както и финал в Сидни, Австралия. Но след това последваха редица слаби мачове. Върхът дойде на турнир в Истанбул, Турция, където се очакваше първа титла за годината. Всичко вървеше по план. Григор поведе на финала срещу аржентинеца Шварцман със сет и 4-2, но нервите му не издържаха и сдаде сета с 6-7, а след това и мача с 0-6 в третия сет, като при 0-5 счупи ракета и съдията обяви наказателен гейм в полза на аржентинеца. След това последваха пет поредни отпадания още в първия кръг и рекордно ниското в последните 3 години 40-о място в световната ранглиста. Отпадане в първи кръг и на Олимпийските игри от Чилич също беляза трудния първи полусезон.

Снимка 259396

Източник: EPA/БГНЕС

Всички тези резултати наклониха везните за смяна на треньора Франко Давин с бившия треньор на Анди Мъри и Томаш Бердих - Дани Валверду. Играта на Григор се промени коренно и той записа силен финал на сезона. На мастърсите 1000 в Торонто, Канада и Синсинати, САЩ, Григор записа четвъртфинал и полуфинал, побеждавайки в Синсинати четвъртия в света Стан Вавринка. Последва 1/8-финал на US Open, полуфинал в Ченду, Китай, и финал на силния АТП 500 в Пекин, като там записа и първа победа над една от световните звезди в нашето съвремие - Рафаел Надал, давайки му само шест гейма. Годината за него приключи с трети кръг на последния турнир за годината - Мастърс 1000 в Париж, където взе сет на бившия номер едно в света Новак Джокович.

Елица Янкова, борба

Годината за младата българка започна с бронзов медал на европейското първенство в Рига, Латвия. Там Елица записа победи над полякиня с 6-5 , а на 1/4-финалите смаза след технически туш състезаващата се за Великобритания Яна Стадник. В спор за място на финала, Янкова загуби от двукратната медалистка от олимпийски игри, световна и европейска шампионка Мария Стадник (Азербайджан) - 0:9. За третото място българката срази в драматичен мач рускинята Надежда Исламова. Губейки с 0-6, Елица се хвърли във финален щурм и обърна до 7-6 за да вземе бронза. Силните игри за нея продължиха на олимпийската квалификация в Зренянин, Сърбия, където тя безапелационно спечели олимпийската квота.

Снимка 249559

Източник: GettyImages

На Олимпиадата в Рио Янкова започна ударно след 10:0 над представителката на Камерун Ребека Муамбо. На осминафинала в среща с рускинята Милана Дадашева, Янкова изтръгна успеха след 9:6. На четвъртфинала победи колумбийката Каролина Кастийо с 3:2. На полуфинал отново загуби от Мария Стадник от Азербайджан с 0:6. В среща за бронзовия медал Елица победи драматично аржентинката Патрисия Бермудес - 7:6. С това Янкова печели бронз и първия медал за България в Рио.

Ивет Лалова, лека атлетика

Неостаряващата българка доказа за пореден път защо е наричана най-бързата бяла жена в света. На европейското първенство в Аместердам, Холандия, тя записа два отлични резултата. Първо на 200 метра - на 8 юли, взе сребърното отличие след 22.52, като остави пред себе си само англичанката Дина Ашер-Смит (22.37). На следващия ден, Лалова взе сребро и на 100 метра, като там записа 11.20. Първа завърши страхотно представящата се в последните два сезона холандка Дафне Шипърс с 10.90.

Снимка 249401

Източник: GettyImages

На Олимпиадата в Рио, 32-годишната родна атлетка записа страхотно представяне. На 100 метра тя се класира за полуфиналите, но реши да не стартира на тях, за да запази сили за по-силните си в последните 2 години 200 метра. Това се оказа правилното решение. В свирепата конкуренция на мощни чернокожи ямайки, американки, африканки и Дафне Шипърс от Холандия, Ивет съумя да се класира за финала. Там тя завърши на осмо място. Независимо от това, класирането за финал в конкуренцията на толкова много силни атлетки прави постижението й отлично.

Кубрат Пулев, бокс

Кубрат се завърна с гръм и трясък сред големите в тежка категория при професионалистите през тази година. В мач, провел се на седми май за вакантната Европейска титла в "Бъркликард Арена" в Хамбург, Германия, Кубрат би по точки англичанина Дерек Чисора. Мачът бе изпътлнен с множество силни удари на двамата претенденти. В хода на двубоя Кубрат Пулев пласира няколко отлични удара и така постепенно наложи преимуществото си без да губи контрол върху срещата, с изключение на някои проблясъци на британеца във втория рунд, и особено в деветия. След края на мача съдиите дадоха победата на Кубрат с 2-1 гласа. Първият съдия даде 116:112 удара в полза на Кубрат, вторият обаче отсъди в полза на Дерек Чисора - 115:113, но решението на третия рефер също бе в полза на Кобрата - 118:110 удара и така победата на Пулев бе подпечатана.

Снимка 266265

Източник: LAP.bg

Желанието на Кобрата за мач в родината, бе изпълнено. На трети декември на гала вечер в "Арена Армеец", Кубрат Пулев се изправи срещу Нигерийския кошмар - Самуел Питър. Пред петнадесет хиляди зрители и милиони пред екрана, Кобрата победи с технически нокаут след края на третия рунд бившия световен шампион в тежка категория Питър. Това донесе на Пулев вакантната Интерконтинентална титла на Световната боксова Асоциация и първото място сред претендентите за световната титла във версия IBF. Мачът обаче ще почака, за да се разбере с кого ще се играе. На 29 април догодина носителят Антъни Джошуа (Англия) ще защитава титлата си срещу бившият световен шампион и легенда в бокса Владимир Кличко (Украйна) на стадион "Уембли". Победителят от този мач ще трябва през септемви да се срещне с претендент номер едно - Кубрат Пулев.

Мирела Демирева, лека атлетика

Сребърната медалистка от Световното първенство за девойки в Бидгош, Полша през 2008-а година направи страхотно представяне през 2016-а година. Страдаща от множество контузии през годините след 2008-а, Мирела като че ли се бе отказала от високия скок. Но през 2014-а реши да замине да се подготвя в Холандия при чужд треньор, нови условия и различен разбег на скачане. Явно това решение се оказва правилното.

Първо през юни българката постави личен рекорд от 197 см на турнира "Мемориал Януш Кусочински" в Шчечин, Полша, където остана втора, след местната представителка Камила Личвинко, постигнала 199 см. Това ѝ постижение ѝ отреди второ място за сезона в световната ранглиста. Силното представяне се пренесе и на европейското първенство в Холандия през юли, където Демирева стигна до сребърния медал след 196 см. Първа със 198 см се класира ветеранката Рут Бейтиа (Испания).

Снимка 249990

Източник: GettyImages

На Олимпийските игри в Рио, Демирева се класира за финала, където място намериха цели 17 атлетки. Там българката се представи страхотно като преодоля от втория опит първата височина 188 см, от първия опит 194 и 197 см. След 197 см останаха три атлетки да се състезават за златото. И трите не успяха да стигнат до 200 см. Поради само успешни опити и на трите височини, олимпийска шампионка стана отново Рут Бейтия (както и на европейското). Втора с един неуспешен опит остана българката, а трета завърши голямата звезда в сектора Бланка Влашич от Хърватия, която имаше по един фал на всяка една от височините. Това ѝ представяне през 2016-а дава надежда за нещо още по-голямо през следващата година.

Радослав Янков, сноуборд

Сноубордистът от Чепеларе с треньор Георги Атанасов-Джоко, започна обещаващо сезон 2015/2016, след като първо се класира на страхотното и нечувано преди това второ място на Европейската купа в Ланграаф (Холандия). Последваха и две първи места на следващите два старта от Европейската купа в Хохфюген (Германия), което никога не се бе случвало преди на българин в сноуборда. Във втория старт на финала в паралелния гигантски слалом Радослав победи не кой да е, а действащия световен шампион Андрей Соболев (Русия).

Снимка 267952

Източник: GettyImages

Страхотното представяне на българина се пренесе и на стартовете от Световната купа по сноуборд. В първият старт от новия сезон на 12 декември 2015-а в Кареза, Италия, Радослав завърши на първо място във финала на на дисциплината паралелен гигантски слалом, като победи отново действащият световен шампион - Адрей Соболев (Русия). Чудесното представяне продължи и през 2016-а, където на 9-ти януари в другата дисциплина паралелен слалом в Бад Гащайн, Австрия, Янков записа втора победа за Световната купа. Това бе първа победа на Радо за Световната Купа в тази дисциплина. Последва второ място на старта от Световната купа в Рогла, Словения, в паралелния гигантски слалом. Първи завърши световния шампион Андрей Соболев (Русия).

До края на сезона Янков записа 6,7, 9 и 13 места на стартове от Световната купа, за да завърши накрая като победител в общото класиране от двете дисциплини. Това донесе на него и на България за първи път Световната купа в сноуборда.

Новия сезон 2016/2017 за Янков стартира обещаващо с трето място на Европейската купа в Холандия в дисциплината паралелен слалом и пето място на старта от Европейската купа в Германия в паралелния гигантски слалом.

Станимира Петрова, бокс

Световната шампионка в категория 54 кг на световното първенство в Джеджу (Южна Корея) през 2014-а стартира вихрено през 2016-а. През февруари тя защити титлата си от турнира "Странджа" от предната година, като победи безапелационно на финала рускинята Зоя Исаева с три на нула съдийски гласа в по-долната за нея категория до 51 кг, която е и олимпийска.

През април на олимпийската квалификация в Самсун, Турция, Станимира Петрова без проблем си взе квотата за игрите в Рио, след като достигна до финалната среща. След победи над туркинята Нериман Истък, действащата европейска шампионка Марция Давиде от Италия и силната украинка Татяна Коб, Петрова стигна финала, който бе просто за престиж. Там я чакаше олимпийската шампионка Никол Адамс (Англия). Мачът завърши с победа на Адамс.

Снимка 264085

Източник: LAP.bg

Тези ѝ постижения не останаха незабелязани и асеновградчанката беше обявена за най-добрия боксьор в света за месец април от Международната боксова асоциация (АИБА).

На световното първенство в Казахстан през май Станимира Петрова загуби още в първия си мач по точки срещу тайванката Лин Ю Тин.

На Олимпийските игри в Рио, в дебютния си мач Станимира падна от украинката Татяна Коб, след не единодушно съдийско решение - 2:1 за Коб. Последният голям турнир за Станимира Петрова бе Европейското първенство за жени в София миналия месец. Там тя се състезаваше в любимата си категория до 54 кг. На домашна сцена Станимира показа защо е една от най-силните боксьорки в света в тази категория, като първо елиминира молдовката Корол с три на нула съдийски гласа. На четвъртфиналите асеновградчанката спечели категорично (три на нула съдийски гласа) срещу коравата румънка Лакрамиора Перижок. На полуфиналите я чакаше рускинята Кулешова, но Станимира не ѝ остави шанс и отново след пълно съдийско единодушие българката се класира за финала. Там Станимира бе подкрепена и от министъра на спорта Красен Кралев. С поредна убедителна победа с три на нула съдийски гласа срещу Ана Алимарданова (Азербайджан), Станимира извоюва Европейската титла и приключи по страхотен начин 2016-а година.

Цветана Пиронкова, тенис

Сезонът на пловдивчанката не започна особено добре, като тя записа загуба в първи кръг в Брисбейн, Австралия, и във втори кръг в Сидни. Отпадна още на старта на първият турнир от Големия Шлем - Australian Open. Последваха отпадания във вторите кръгове на силните турнири Индиън Уелс и Маями.

За Фед Къп - неофициалното отборно световно първенство, Пиронкова записа важни и категорични победи над Река Лука Яни срещу Унгария (6-1,6-1) и талантливата латвийка Йелена Остапенко от Латвия (6-0, 6-2), което помогна на отбора да запази мястото си в първа група на зона Европа/Африка.

Снимка 235898

Източник: GettyImages

На вторият турнир от Големия Шлем - Ролан Гарос, българката се представи отлично, като стигна до осминафиналите, записвайки страхотни победи над 16-тата и 19-тата в схемата Сара Ерани (Италия) и Слоун Стивънс (САЩ). На осминафиналите Пиронкова направи чудото като губеше с 2-6, 0-3 от втората в света Агниешка Радванска (Полша). Тогава мачът бе прекратен поради лошо време. На следващия ден българката обърна втората в света и спечели след 2-6, 6-3,6-3. На четвъртфиналите Пиронкова се срещна с трикратната полуфиналистка и финалистка от турнира през 2010-а Саманта Стоусър (Австралия). Мачът бе много равностоен, но опитната австралийка измъкна победата след 6-4, 7-6(6). Добрата игра на Пиронкова продължи и на първия турнир за сезона на трева - в Бирмингам, Англия, където тя тръгна от квалификациите записвайки пет победи преди да бъде спряна на четвъртфинала от чехкинята Барбора Стрицова. На силния за нея Уимбълдън, българката записа загуба от изгряващата звезда Белинда Бенчич от Швейцария, а на Олимпиадата отпадна в първи кръг от силната германка Лаура Зигмунд след тежък мач, игран в три сета. До края на годината Цветана Пиронкова записа три победи на силния турнир в Синсинати, САЩ, преди да бъде спряна от шестата в схемата Роберта Винчи (Италия) и записа втори кръг на последния за годината турнир от Големия Шлем - US Open.