Групата експерти към Министерството на спорта, участвала в днешната пресконференция на служебния министър Евгения Раданова, сподели с медиите подробности, касаещи възникналия казус около ремонта на Зимния дворец в столицата.

Ето какво коментираха специалистите:

„Става въпрос за не съвсем ясно формулирана прогноза за посочената сума, която е нужна за ремонта на Зимния дворец. Всяко предложение по казуса, не отговаря на условията. Това прави всички тях недействителни. Прогнозната стойност трябва да е пазарно ориентирана, а не произволна. Няма как просто да се появи сума, в размер на 40,8 милиона.

Процедурата по назначаване на изпълнител на ремонтните дейности трябва да бъде прекратена на законово основание, поради допуснати съществени усложнения и неточности. Не е реално възложителите да променят прогнозната стойност. Именно заради това Министерството на спорта възложи проверка и спешен одит.

Ръководството на „Академика 2011" е надлежно информирано от самото начало за одита, като членовете им бяха задължени да предоставят всички документи по казуса. Наложително беше да се изчака определен период от време, преди дружеството да предприеме каквито и да било действия. За съжаление обаче, без Министерството да бъде алармирано, се появи съобщение в сайта на дружеството, че е ясно кой ще бъде изпълнител на проекта. Това не може да се случва, преди от „Академика 2011" да бъдат запознати с резултатите от одита.

Беше шокиращо да видим как държавно дружество реагира в една такава ситуация, като и тримата членове на Съвета на директорите не успяха да разяснят действията си и от какво са били продиктувани те. Те не успяха да обяснят на база на какво се е появило числото 40 млн. и 800 хиляди и какво е довело до формирането му. Това означава, че е било произволно избрано.

Имаме представа за сравними пазарни аналози за действия от подобен род, като няма ремонтни дейности, проектиране и строителство за такъв обем работа и квадратура, които да достигат подобни стойности. Не успяха да ни обяснят как стойността е нараснала магически от първоначалните 32 до 41 милиона лева. Не е ясно къде отиват останалите близо 11 милиона лева.

Разберете, по прости, елементарни сметки излиза, че "Арена Армеец" е по-евтина от Зимния дворец. Това не е реално".