Около 100 хиляди лева трябва да възстанови българската федерация по биатлот на министерството на младежта и спорта. Причината - липсата на съдържателен протокол от изразходваните средства. Тази новина обяви преди няколко дни в социалните мрежи министър Радостин Василев. Парите били отпуснати в началото на годината за финансиране на биатлонистите ни в различни състезания. Според министър Радостин Василев федерацията не е предоставила нужните документи за изразходваните средства.

"Сезонът при нас не е приключил и още продължава. Ще дадем необходимите документи. Нямам идея защо министърът е толкова предубеден и не иска да ме приеме на среща. До ден днешен той отказва да ме приеме", заяви пред NOVSPORT Екатерина Дафорска. Олимпийската шампионка по биатлон коментира и въпросните пари, предоставени от спортното министерство.

"Парите са дадени авансово за участие на световните купи и са с договор. В него няма задължение да описваме толкова подробно в кои световни купи сме участвали. Забавянето е със съдържателния отчет. Няма пари, които да липсват. Изразходени са повече от тези средства, за да приключи нормално този сезон в биатлона. Има всякакви документи във федерацията. За да извършим всички отчети, трябваше да изчакаме треньорите да се приберат от световните купи. В тях има документи и фактури, които трябват за отчета. Нашият състезателен сезон е точно в тези месеци, в които трябва да се донесат отчетите. Дори и да са закъснели със срока, ние сме го направили финансовия отчет. Нямам достъп до министър Василев. Той ме насочва към заместник-министъра Харизанов. Досега не съм имала случай да няма никаква комуникация с министър. Опитвах контакт с него от декември. Имам няколко разговора с него. В Пекин не се видяхме, там се разминахме. След като се прибрах, научих, че други хора са успели да направят срещи с него, а на мен досега ми се отказва такава среща", допълни тя. Според Катя Дафовска в спортното министерство има човек, който работи против федерацията по биатлон.

"Няколко пъти казах, че има един човек, който е работил във федерацията и сега е в министерството. Явно добре настройва точните министри, които да вземат едната страна, а не отсрещната. Нямам друго обяснение, освен бившата финансистка, която работи там и която се забърка надълбоко в биатлона и сега да дава информация само на едната страна на министрите. Продължавам да търся среща, за да чуе другата страна. Никога не съм била свързана директно с политическа партия, лично да съм свързана", каза още Катя Дафовска. Шампионката е готова да се оттегли от федерацията по биатлон.

"Нямам нищо против, ако иска друг да дойде да управлява федерацията. Защо трябва да страда спорта. След 10 дни има изборно събрание, а няма друг кандидат за президeнт на федерацията. Какво правим, след като няма друг кандидат. Проблемът е в големия бюджет. Не си обяснявам цялата атака срещу федерацията", продължи Катя Дафовска. Според нея атаките ще навредят на спортистите.

"Това дава негативно отражение върху спортистите след тази голяма, яростна атака, която вреди на спорта. Може би Министерството е в голяма грешка като мисли, че ние сме дерибеите в спорта, но не сме такива. Аз съм сигурна, че съм дала всичко от себе си да помагам  на биатлона и това е обида за нашата федерация. За една година не можеш да направиш състезател, но можеш да затриеш цял спорт. Готова съм на консенсус, но не го срещам от другата страна", каза накрая Екатерина Дафовска.