Камен Георгиев е двукратен световен шампион по санда (през 2009 и 2013 година) и европейски първенец (през 2009 и 2011 година) в същия стил. Съвсем скоро пък той добави към успехите си и победа в тежка категория от граплинг турнира по правилата на ADCC, провел се в София.

Многократният национален шампион по бойно самбо, бразилско жиу жицу и граплинг сподели мнението си пред Topsport.bg. Ето какво коментира един от най-опитните състезатели по ММА у нас:

Камене, разкажи за читателите ни какво ти направи най-силно впечатление на отминалото първенство по граплинг, в което ти спечели златото в тежка категория.
- От четири години не бях участвал на граплинг състезание във вариант без кимона. Иначе граплингът е неизменна част от моята подготовка, тъй като в голяма част от ММА срещите боят се развива на земята. Всички, които се занимават с ММА знаят, че наличието на удари променя коренно стратегията в боя на земя. Нямах актуална информация за конкурентите и тяхното развитие, но хората с които тренирам (Славчо Хардалиев, Димитър Раденков и Младен Рашков) разполагат с шампионски титли от моята и горната категория и съответно ми дадоха последна информация и дори симулирахме тактики срещу различни противници. За съжаление има тенденция сред хората, които се занимават само с граплинг - да се гонят изкуствени точки от позиции, като в този си вид конкретният спорт става абсолютно безсмислен. Не бях предвиждал да участвам в тежка категория, просто в деня на състезанието сляха категориите и така се озовах сред тежките. Общо взето най-трудни са ми противниците, които имат дългогодишен опит в борба, самбо или джудо, тъй като са комплексно подготвени и в стойка, а и в партер. Стремят се да те надиграят и в двата аспекта, а точно такъв противник имах на финала. Да, беше труден опонент, но стана мъжки двубой. Предпочитам така, отколкото някой да ляга сам на земята и да ползва вратички в правилника, за да вземе някоя и друга точка.

Tи си шампион в почти всеки стил, включен в графата „Бойни спортове". В кой от се чувстваш най-комфортно и ти доставя най-голямо удоволствие? Защо?
- Не мога да кажа колко точно са отличията ми, не лежа на стари лаври. Знам, че винаги има какво да се подобрява. Поставил съм си няколко цели и смятам да ги постигна една по една. След толкова участия не се поддавам на адреналина, по-скоро ме яд, че дори да съм победил, не се е получило красиво. Определено най-много ме влече ММА, тъй като той обединява всички умения от отделните бойни изкуства. Всеки един боен спорт е ценен, тъй като дава предимства в определена област. Като удовлетвореност всеки постигнат резултат показва, че си тренирал правилно, което носи удовлетворение от пролятата пот, кръв, лишения и вложени усилия.

Участваш, като състезател, но и като треньор. Кое за теб е по-ценно? Каква е разликата в това, което чувстваш след загуба или след победа?
- Независимо от резултата трябва да се анализират срещите. На състезание се поставяш в екстремална ситуация, която трудно можеш да повториш. Но опитът, който придобиваш е безценен и задължително трябва да бъде осмислен и използван в тренировките. Колкото и хубава да е победата, тя не е перфектна и трябва да се направят съответните изводи. Както казва моят приятел Нурал Назмиев - всичко трябва да става без сила. Като състезател знаеш, че на ринга разчиташ само на себе си - усилията на екипа ти са докато излезеш за битката. Нервното напрежение се тушира с физическото усилие. Като треньор имаш ограничени възможности да повлияеш на изхода на срещата, напрежението е огромно и няма физически отдушник.

Този медал ти носи правото на участие на Европейското първенство на ADCC през месец октомври. Какви са плановете ти за тогава? Имаш ли информация кои са конкурентите ти?
- Веднага след титлата и излязлата информация, с мен се свързаха от набиращата популярност организация „Combat Wrestling" и ми предложиха да ги представлявам в Бългaрия. Занимават се с граплинг вариант, близък до ММА и самбо. Това e първият бонус от участието ми. За първенството на ADCC ще мисля по-късно. Цел номер едно за мен в момента е Световната купа по бойно самбо в началото на септември. Всичко друго е на заден план. Там ще участват едни от най-добрите състезатели в света, медалисти от световни европейски състезания не само по бойно самбо, а и по джудо, граплинг и кикбокс. Бойното самбо е комплексен спорт, който съчетава най-доброто от всички бойни изкуства. Участниците в Световните първенства са също така и участници в най-престижните ММА вериги: UFC, Bellator, M-1. Следователно конкуренцията е убийствена. Докато във футбола употребяват израза „Групите на смъртта" в преносен смисъл, при нас това е в буквален такъв. Имам още няколко планирани участия на турнири в чужбина. До края на годината програмата ми е претоварена и въпросът е кои състезания да откажа, тъй като има засичане на датите и трябва да се планира подготовка и възстановяване. Напоследък има оплаквания от мен, че не давам достъп на млади състезатели до медали, така че смятам да помогна в организирането на няколко състезания в различни дисциплини. И дано те да помогнат за засилване на конкуренцията в професионалния ММА и сродните му спортове. Първата проява ще е аматьорски ММА през месец септември във формат, който не е правен досега. Следва международен турнир по Combat Wrestling на 1-ви ноември, както и още няколко интересни неща в областта и на граплинга и на страйкинг дисциплините. Това са все спортове, сборът от които дава умения за професионален ММА. Много хора се бият в гърдите, критикуват или дават съвети, но реално никой не прави нещо смислено по въпроса. Когато започвах с ММА, на мен ми беше трудно да намирам участия в сродни спортове извън джудо, за да тествам уменията си. Сега ще създам такива условия, които да позволяват на момчета, които навлизат в ММА за първи път, да пробват способностите си в спортове, които са необходими за смесените бойни изкуства.

Какво ще пожелаеш на читателите на Topsport.bg?
- Пожелавам на всички много приятни емоции във всекидневните им тренировки. Спортът носи спокойствие, пробвайте и ще останете доволни!