Серафим Бързаков (66 кг) и Божидар Бояджиев (120 кг) ще спорят за бронзови медали на Европейското първенство по свободна борба в Москва.

И двамата постигнаха по две победи в сутрешния сеанс, но загубиха полуфиналните си срещи и се класираха само за малкия финал за третото място.

Другите двама българи от вторите четири категории - дебютантите Красимир Кръстанов (55 кг) и Мирослав Гешев (84 кг), имаха различна съдба.

Кръстанов записа две победи, но загуби на четвъртфиналите и ще участва на репешажи, а Гешев претърпя поражение още в първата си среща и отпадна.

В първия кръг до 66 килограма Серафим Бързаков почиваше, а във втория надви Люизим Вренеци (Македония) с 2:0 части (2:1, 4:0).

На четвъртфиналите двукратният световен и четирикратен европейски първенец с лекота се наложи и над Петер Енгелхардт (Германия) също с 2:0 части (1:0, 2:0).

За влизане във финала обаче Бързаков отстъпи на световния шампион от Будапеща 2005 Махач Муртазалиев (Русия) с 0:2 части (1:3, 1:4).

Българският борец не посмя да рискува, докато руснакът успя да реализира своите атаки по идентичен начин и в двете части и спечели двубоя.

Така Бързаков отново загуби от Муртазалиев, както и преди година на шампионата на планетата. Това е негово трето поредно поражение от руски борец (първото бе на финала на световното първенство в Ню Йорк преди три години от Ирбек Фарниев).

В спор за бронза българският борец ще срещне победителя от двубоя между Отар Тушишвили (Грузия) и Руслан Елкиев (Украйна).

В спор за златния медал ще се борят Махач Муртазалиев (Русия) и Алберт Батиров (Беуларус), отстранил в другия полуфинал Анисим Таламбат (Молдова) с 2:0 части (3:1, 8:0).

На осминафиналите при най-тежките - до 120 кг, Божидар Бояджиев срази Руслан Басиев (Армения) с 2:0 части (1:0, 1:0), а на четвъртфиналите се справи и с Хизир Дургаев (Азербайджан) също с 2:0 части (3:1, 1:0).

За място на финала обаче Бояджиев отстъпи на украинеца Иван Ишченко с 1:2 части (1:0, 0:2, 0:1).

Така в спор за бронза Божидар Бояджиев ще се изправи срещу победителя от двубоя Хосе Куба (Испания) и Рарес Кинтоан (Румъния).

За титлата в тази категория на тепиха ще излязат Иван Ишченко (Украйна) и световният и четирикратен европървенец Курамагомед Курамагомедов (Русия), наложил се над Алиреза Кая (Турция) с 2:0 части (2:0, 3:1).

При най-леките (55 кг) дебютантът Красимир Кръстанов постигна две чудесни победи.

В първия кръг Кръстанов надви Вахан Симонян (Армения) с 2:1 части (0:1, 6:3, 4:2), а във втория се справи с Витас Кумаковас (Латвия) с 2:0 части (1:0, 3:2).

На четвъртфиналите обаче българският борец отстъпи на олимпийския шампион от Сидни 2000 Намик Абдулаев (Азербайджан) с туш за 1:31 минута.

Абдулаев стигна до финала и по този начин изтегли Кръстанов в репешажите за бронза.

В първия кръг от репешажите българинът ще срещне бронзовия медалист от Олимпийските игри Сидни 2000 Амиран Карданов (Гърция).

При успех в спор за бронза ще се изправи срещу Владислав Андреев (Беларус).

Другият дебютант Мирослав Гешев почиваше в първия кръг до 84 килограма, а във втория загуби от Ивантс Лагоцкис (Литва) с 1:2 части (2:3, 3:2, 1:2) и отпадна.

Причината бе, че Лагоцкис претърпя поражения още в следващия кръг от европейския първенец Тарас Данко (Украйна) с 0:2 части (0:2, 0:6).

На финала в тази категория (84 кг) ще се срещнат Гьоктай Явашер (Турция) и олимпийския, двукратен световен и двукратен европейски шампион Адам Сайтиев (Русия).