Легендата на колоезденето понесе много тежък удар от антидопинговата агенция на САЩ. Санкциониращият орган отне седемте титли на състезателя от „Тур дьо Франс". Освен това на Армстронг ще бъде наложена и доживотна забрана за участия в колоездачни обиколки.

Генералният директор на антидопинговата агенция Травис Тайгарт заяви пред АФП, че на Армстронг ще му бъдат отнети всички резултати, постигнати от 1 август 1998 г. насам.

"Това е тъжен ден за всички нас, които обичаме спорта и нашите атлети", заяви Тайгарт.

Антидопинговата агенция обвинява Армстронг в употребата на допинг през целия период от 1999 г. до 2005 г. Твърди се, че легендата в колоезденето е взимал еритропоетин и стероиди, а освен това си е правил и кръвопреливане. Всички тези неща са забранени.

Според експерти Американската антидопингова агенция няма право да отнема каквото и да било на Армстронг.
Тя може единствено на базата на представени доказателства да поиска от колоездачната федерация на САЩ да санкционира 7-кратния победител в Тура, отнемайки му титлите.

В същото време обаче, ако въпросните доказателства са единствено показания на негови бивши съотборници, те няма да имат никаква сериозна стойност при евентуален съдебен процес.

Наблюдатели на колоездачния спорт коментират, че Ланс Армстронг е най-проверяваният за допинг колоездач, като по време на кариерата си е дал близо 600 проби.