Русия е обладана от допинг в почти всички свои спортове. Страната участва в мащабна употреба на забранени стимуланти, което е станало с протекцията на държавата.

Доклад на канадския адвокат Ричард МакЛарън потвърди мащабната държавна подкрепа не само за употребата на допинг, а и за фалшифицирането на допинг проби в Русия.

Независимият доклад изготвен от Световната антидопингова агенция потвърждава за мащабната държавна подкрепа за руските спортисти за уптореба на допинг по време на Олимпиадата в Сочи.

„Аз съм напълно убеден в своя доклад. И все пак ви умолявам да го прочетете цялостно”, заяви МакЛарън.

МакЛарън констатира, че московската лаборатория е криела доказателства за допинг случаи. Руската държава е дирижирала допинга и го е прикривала. Допинг е използван в много спортове.

Спортното министерство на Русия е ръководело усилията за прикриването на случаите. Разследването е разгледало 577 проби. Московката лаборатория е давала фалшиви доклади.

Състезания, които са засегнати от действията на руската държава са Световното първенство по лека атлетика в Москва и Световните студентски в Казан.

„Осъществена е подмяна на тестовете и са прикрити допинг тестове от Сочи. ФСБ е подпомагала манипулацията на тестовете. Положителните пробите са били подменяни с чисти“, каза МакЛарън.