Британският доктор, който е обвинен, че е давал допинг на 150 елитни спортисти, отрича обвиненията срещу себе си.

Марк Бонар е обект на разследване от Сънди Таймс, че е снабдявал известни спортисти със забранени медикаменти.

Сред неговите вероятни клиенти са футболисти от Премиершип, боксьори, колоездачи участници в обиколката на Франция, тенисисти, бодибилдъри, играчи на крикет и др.

Бонар отговори на обвиненията чрез Туитър: "Обвиненията на Сънди Таймс са фалшиви и много подвеждащи. Аз никога не съм имал отношения, с който и да е футболист или футболен клуб."

Разследване под прикритие

Сънди Таймс заявиха,  че тяхното разследване е започнало след обаждане на информатор. Той е спортист, на когото са били предписани забранени субстанции от Бонар.Получил е двегодишно наказание след като е постигнал най-добрите резултати в спортната си кариера.

Вестникът също е изпратил репортери под прикритие да разговарят с Бонар. Техният разговор в ресторант на хотел е бил филмиран и доказва, че докторът приема, че е предписвал забранени субстанции на спортисти.

Случаят стана по-заплетен след като Бонар вече не може да практикува медицина в Обединеното кралство. Той е с отнет лиценз съгласно съобщение на Генералния медицински съвет.
„Всеки доктор, който практикува без разрешително извършва сериозно закононарушение и потенциално криминално престъпление," гласи съобщение на съвета.

Клиниката Омния в Найтсбридж, Лондон, съобщава в официално изявление, че Бонар е бил наел стаи за консултации в клиниката, за да приема частни пациенти през последните 18 месеца.

„Ние проверихме в нашите регистри за периода, през който Бонар е работил в Омния.Освен спортистът използван от Сънди Таймс за разследването си, ние не намираме никакви следи от други известни спортисти , които са били лекувани или виждали с др.Бонар. Ние приключихме професионалните си отношения с др. Бонар в петък 1-ви април, след като научихме от Сънди Таймс, че ГМС му е отнел лиценза да практикува в ЮК."
Клиниката остро осъжда предписанието и употребата на забранени стимуланти от спортистите.

Историята на Сънди Таймс привлече вниманието на Секретаря по култура, медицина и спорт на Обединеното кралство, Джон Уитингдейл. Той благодари на вестника за това, че осветли случая. Сред направените обвинения са въпроси към ЮК Анти-Допинг (ЮКАД), организацията натоварена с анти-допинговата политика. ЮКАД е правила разследване на Бонар след интервюта на спортист през април и май 2014.

Най-известни спортисти хващани за употребата на допинг:

Колоездачът Флойд Ландис е използвал: ЕПО Еритропоетин, тестостерон и са му правени чести кръвопреливания. През 2006г. му беше отнета победата в Тур дьо Франс.

През 2008г. лекоатлетката Марион Джоунс беше осъдена на шест месеца затвор за лъжа пред федерални прокурори, разследващи употребата на забранени препарати.

Победителката в пет турнира от Големия Шлем и най-скъпо платена спортистка в света, Мария Шарапова, даде положителна допинг проба за мелдониум.

Спринтьорът Тайсън Гей беше наказан за една година през 2013г. за употребата на анаболен стероид. Неговото наказание беше намаление от две на една година, защото той се съгласи да сътрудничи на разследващите органи.

През 2013г. Ланс Армстронг призна, че се е допингирал през цялата си кариера. Той призна, че е вземал тестостерон и се е подлагал на многократни кръвопреливания.

В типично американските спортове-бейзбол и американски футбол, случаите са неизброими, защото не са олимпийски и контролът не е голям.

Информаторът на Сънди Таймс е помолил ЮКАД за намаляване на наказанието си. Организацията съобщава, че няма какво повече да разследва обвиненията на спортиста.Нищо не доказва, че Бонар е извършил нарушения, които са под нейната юрисдикция. Но ще осигури конфиденциалност на всеки, който може да предостави допълнителна информация.

ЮКАД иска и цялата информация, добита от Сънди Таймс, за да може да преследва евентуалните нарушения.