Десетки бегачи взеха участие в 4-ти София Екиден Маратон 2018.

Участниците стартираха пред Националния стадион "Васил Левски", а по традиция началото бе дадено от японския посланик в България Н. Пр. Масато Ватанабе. Той пожела успех на всички състезатели и изрази задоволство, че маратонът, който води началото си от Япония, се е превърнал в ежегодно събитие за страната ни.

Събитието е в чест на 133-годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и отбелязва 101 години от провеждането на първия Екиден Маратон в страната на изгряващото слънце.

Спортното събитие си поставя няколко цели - да популяризира щафетните състезания при шосейните бягания, да предостави възможност на фирми и корпорации за работа в екип в състезателна обстановка, както и да излъчи Екиден отборните шампиони на България за 2018 година в определените от организаторите категории в Щафетното бягане на 42,195 километра.

Историята на състезанието тръгва от Япония, въпреки че концепцията за щафетно бягане на дълги разстояния не е уникален за всяка страна. Първото Екиден състезание е организирано през 1917 г. от Yomiuri Shimbun, един от петте национални японски вестници, издаван и до сега.

Първоначално състезанието се провежда в продължение на три дни между старата японска столица Киото и модерната столица Токио, на дистанция от 508 километра. Поводът е бил отбелязване на годишнината от преместването на столицата в Токио.

Министър Кралев награди победителите в маратона на Варна

Министър Кралев награди победителите в маратона на Варна

Общо 925 бегачи участваха в състезанието