Седем алпинисти от великотърновския регион и трима от Добрич отпътуваха за Африка, за да атакуват връх Ухуру в планината Килиманджаро, съобщи sport-vt.com. Първенецът на Африка в националния парк на Танзания Килиманджаро се издига на 5892 метра.

Великотърновците Боян Димов, Йордан Грозданов, Васил Петков, Тодор Дамянов, съпругата му Милена, Цецо Мянов и Александър Геранлиев от Лясковец, бяха изпратени официално от представители на ТД „Трапезица 1902".

Освен алпинистите от Велико Търново в експедицията са включени и трима мъже от Добрич. Групата на ТД „Трапезица-1902" летя през Истанбул до град Аруша в Танзания. От там с автобус алпинистите ще стигнат до входа на Националния парк „Мачаме", откъдето им предстои седемчасов преход до едноименната хижа. В следващите дни групата ще мине през хижите „Шири", „Баранко", „Каранга" и „Барафу", в които ще нощува.

На 23 септември в 1 часа алпинистите ще започнат атаката на Ухуру от 4 600 метра надморска височина. По предварителни разчети разстоянието от 3 километра до върха, с денивелация над 1100 метра, групата трябва да премине за около 8 часа. Нашите нарочно са избрали най-трудния маршрут, защото е и най-живописен.

Слизането е по друг маршрут и ще им отнеме от 4 до 6 часа. Експедицията ще струва по малко над 4000 лева на всеки участник. Планина на величието, Блестящата планина или Демон на студа са различните наименования на Килиманджаро. Планината е с вулканичен произход и е образувана от три основни възвишения - Шира, Мавензи („Разцепен връх") и Кибо („с петно" заради тъмна скала, пресичаща вечните снегове). На Кибо се намира най-високата точка на целия масив, връх Ухуру („свобода" на езика суахили).