Само 14 спорта ще бъдат финансирани от държавата от 2011 г. Това стана ясно след промяната във финансирането на спортните федерации, която бе наложена от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Досега почти всички федерации бяха на държавна издръжка и прибираха пари, независимо дали имат успехи. От следващата година обаче само 14 спорта, в които има сериозни български постижения, ще бъдат субсидирани от министерството. Останалите ще трябва да кандидатстват с проекти, за да получат финансиране.

"Досега издръжка получаваха и спортове като дартс и билярд например, но вече ще могат да разчитат само на морална подкрепа от нас", обясни министърът на спорта Свилен Нейков. След реформата са осигурени достатъчно пари за 54 елитни спортисти, от които се очакват медали от големи първенства. Техните треньори ще получават заплата от минимум 1500 лв. По идея на Нейков министерствата на спорта и куртурата ще учредят специален орден "За изключителни заслуги към България", който ще бъде връчван на най-добрите треньори.