Дамското световно футболно първенство навлезе в решителната си фаза. Останаха четири отбора - САЩ, Франция, Швеция и Япония. От тях само американките са печелили титлата. Най-голямата изненада е отпадането на фаворитките и действащи шампионки от Германия, които са и домакини.

Зрелищните срещи от първенството се превърнаха в реклама на дамския футбол. От четирите четвърфинала, три достигнаха до продължения и два от тях до дузпи. В първата среща Англия загуби от Франция, по същия начин по който биха загубили и мъжете. Англичанките допуснаха изравняване в 89-та минута, а при дузпите след като бяха в по-добра позиция, пропуснаха последните две. Вярно е ,че французойките бяха по-добрия отбор през по-голямата част от двубоя.

Във втория четвърфинал Давид победи Голиат. Германките имаха огромно превъзходство във физическо отношение спрямо японките. Срещата се развиваше пред и в наказателното поле на Япония, като гостенките се бореха единствено да устискат нулевото равенство, колкото се може по-дълго. И така се докопаха до продължения. Тук целта беше да се стигне до дузпи. Все пак азиатките не се отказваха да контраатакуват, разчитайки на техническото си превъзходство и в 108-та минута след отлична комбинация успяха да отбележат попадение. Въпреки че изравнителния гол висеше на косъм, германките за ужас на пълния стадион във Волфсбург отпаднаха.Както отбора, така и публиката приеха загубата с достойнство.

Това отпадане даде огромен шанс на другия фаворит Бразилия за титлата. Лошото за бразилките е, че трябваше да играят със страната, където сокърът се счита за женски спорт - САЩ. Съдийката от Австралия даде каквото можа от себе си за да осигури класирането на Селесао. Присъди спорна дузпа, при която изгони Бюхлер и осигури числено неравенство. След като американската вратарка спаси удара от бялата точка, нареди дузпата да бъде пребита. Но съдбата беше решила Бразилия да не достигне до полуфиналите. В 122-рата минута на срещата , американките изравниха и след това бяха по точни при изпълнение на наказателните удари. Единствено срещата между Швеция и Австралия не предложи такива емоции. Шведките бяха много по-добри и не оставиха никакви шансове на съперничките си.
Полуфиналните сблъсъци са Франция - САЩ и Швеция - Япония. Очакванията са шоуто да продължи.

Това е шестото дамско световно първенство и протича при типичната германска организацията. Стадионите са прекрасни и винаги пълни. Публиката е изключително добронамерена към всички отбори. Фактът, че сред основните фаворити са страни като Бразилия, Германия, Франция, Англия показва, че на дамския футбол се гледа изключително сериозно. Интересно е, че женските отбори се опитват да копират стила на съответните мъжки формации. Бразилките залагат на техниката, германките на силата, французойките на технични  мургави футболистки, а англичанките умеят да губят драматично спечелени срещи. Положителните допинг проби в съставите на Колумбия и Северна Корея също са част от колорита и сериозността на турнира.

България участва в квалификациите за това световно първенство и беше в една група с Дания, Шотландия, Гърция и Грузия. Нашите футболистки успяха да завършат 0:0 с най-силния отбор Дания. Имаше и загуби с 0:9 от същите датчанки, и с 0:5 и 1:8 от Шотландия. Накрая отборът зае четвърто място с 2 победи, като домакини срещу Гърция и Грузия, 2 равенства и 4 загуби. Головата разлика беше отрицателна 9:25.

В началото на 70-те години наши "учени" бяха "доказали" ,че футболът е противопоказен за женския организъм и може да се практикува само в капиталистически държави. Интересно е дали някои от тези "учени" имат удоволствието да гледат срещи от настоящото световно първенство.