В Пловдив между 16 и 18 юни ще се проведе зонален индивидуален турнир по фехтовка, на който ще се печелят точки за достигане на олимпийските игри в Париж 2024.

Това обявиха от европейската конфедерация по фехтовка, а решението беше обявено на 31 май. Целта е да бъдат допуснати руснаци и беларуси до старта. Първоначално квалификацията трябваше да се проведе в рамките на европейските игри в Краков.

Полските власти обаче категорично обявиха, че няма да допускат руснаци и беларуси заради войната в Украйна. Затова в шефовете на европейската фехтовка са измислили план как те все пак да участват и така България се оказа домакин на този турнир.

Историческо постижение за женската ни фехтовка

Историческо постижение за женската ни фехтовка

Дамите ни спечелиха златните медали в отборната надпревара в Ташкент

На европейските игри ще се гледа само отборната надпревара за олимпиадата, а в Пловдив - индивидуалните квоти. Като цяло европейската фехтовка е разделена по отношение на руснаци и беларуси.

Няколко състезания вече пропаднаха заради допускането им от страна на международната федерация. Дания и Германия например направо отмениха кръговете за Световната купа, които трябваше да приемат.