Един от големите фаворити в конкурса за домакинство на олимпийските игри през 2024 година - Бостън, оттегли кандидатурата си.

Това се случи, след като кметът на американския град заяви, че данъкоплатците нямат възможността и желанието толкова голямо събитие да се проведе на територията на града.

След оттеглянето на Бостън в борбата за домакинство останаха Париж, Хамбург, Рим и Будапеща. В отсъствието на Бостън обаче категоричен фаворит е френската столица, която има амбицията да приеме игрите точно век след последното домакинство на града.

Ръководството на Международния олимпийски комитет се събира в Куала Лумпур за редовна среща на 31 юли, на която ще бъде избран и домакинът на зимните игри през 2022. Кандидатите в този конкурс останаха само двама - Пекин и казахстанският град Алмати.

"Основното е да се организират страхотни игри за спортистите, което означава, че кандидатите ще трябва да осигурят страхотни условия и база. Но представените проекти трябва и да засягат проблемите от дневния ни ред за 2020 година, тоест игрите да са осъществими в рамките на някакви разумни инвестиции, които ще могат да се използват и след игрите", заяви президентът на МОК Томас Бах.

След оттеглянето на Бостън президентът на МОК Томас Бах призова САЩ да предложат резервен кандидат за домакинство на олимпийските игри през 2024 г.

Според няколко членове на изпълкома на МОК двукратният домакин Лос Анджелис би бил перфектният претендент.

Олимпийският комитет на САЩ (USOC) скъса връзките с Бостън в понеделник след месеци на политически спорове, негативни резултати от социологическите проучвания и силна местна опозиция.

Сега USOC може до 15 септември да подаде заявката на нов кандидат и да се върне в надпреварата, в която участват още Париж, Рим, Хамбург и Будапеща. Очаква се Баку и Торонто също да подадат заявки.

МОК иска да има силен кандидат от САЩ, които не са домакинствали на лятна олимпиада от Атланта през 1996 г.

"Сигурни сме, че USOC ще избере най-правилния град и ще предостави силна американска кандидатура", каза Бах.

Членовете на МОК научиха за оттеглянето на Бостън, докато се събираха за сесията в Куала Лумпур.

"Винаги е тъжно, когато един национален комитет избере един град, а след това не може да го изведе до следващия етап на надпреварата. Лично аз се надявам САЩ да намерят друг кандидат и да подадат друга заявка за 2024 г.", каза вицепрезидентът на МОК Крейг Рийди.

Бостън беше избран в конкуренцията на Лос Анджелис, Сан Франциско и Вашингтон. Но олимпийският комитет нямаше друг избор, освен да прекрати опитите за бостънска кандидатура след отказа на губернатора на Масачузетс Чарли Бейкър да одобри заявката.

"Това е лошо не само за САЩ, но за всички. Бостън беше изключителен град, много атрактивен за олимпийските игри, много спортен град. Много е тъжно това, което чувам", каза Хуан Антонио Самаранч-младши.