Общото събрание на Българския олимпийски комитет изключи от членство Българската федерация по спортна стрелба и Българския кърлинг съюз.

БФСС е изключена заради скандали между олимпийските състезатели и председателя Камен Шишманов, довели до уронване на престижа на спорта и на БОК в международен аспект, а кърлингът - заради неплащане на членски внос от 2008 г. И двете организации са с отнети лицензи от държавата.

Доста дискусии имаше около въпроса дали да бъде БФСС изключена от членство, след като съдът не се е произнесъл окончателно по случая. "В основата на този проблем стои не лицензът, а конфликтът, който имаха състезателите с председателя, а този конфликт имаше международен отзвук", заяви генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

"Освен това получихме две писма от Международната федерация по спортна стрелба да вземем решение по случая. В МОК също не са чужди подобни проблеми. Видяхте какво се случи с борбата - не спазваха правилата и се стигна до предложение за нейното изключване от олимпийската програма. А е спорт, който е основоположник на игрите", допълни Горанов.

Така форумът гласува с 24 гласа "за" изключване на БФСС, 8 бяха "против", а 15 се въздържаха. След това общото събрание прие за член Българския стрелкови съюз, с председател Мария Гроздева, с 25 гласа "за", 2 "против" и 16 "въздържали се".

Преди това събранието прие отчета за дейността на БОК от април 2012 г. досега. "На игрите в Лондон имахме своите герои, но и такива, които надцениха своите възможности. Някои от моите колеги спортисти смятаха, че като са покрили олимпийски норматив са си свършили работата. Напротив. Тепърва започваше борбата за първо, второ и трето място."

"Олимпийската ни делегация беше напълно обезпечена, благодарение на държавния бюджет и с личната подкрепа на тогавашния премиер Бойко Борисов. Гордея се, че в нашата делегация бе Йордан Йовчев, единственият гимнастик в света, участвал на 6 поредни олимпиади. Имаме също Мария Гроздева, Таню Киряков също с 6 олимпиади зад гърба си. И тези хора искам да ги съхраним за спорта", каза председателят на БОК Стефка Костадинова във встъпителното си слово. Делегатите приеха и бюджета за 2013 година, който е 1 758 000 лева.