Варненката Сияна Христова стана световна шампионка по модерни танци на първенството на планетата в гр. Пореч (Хърватия). Това е най-големият успех за България в модерните танци. Предишното българско участие на световно първенство завършва с 56-о място.

Сияна е състезателка по художествена гимнастика в клуб „Грация” с треньор Ина Димитрова. Занимава се с художествена гимнастика от 4-годишна. През последните 4 години обаче доста сериозно внимание отделя и на танците в цялата им разновидност.

В световното първенство участие взеха 4000 участници, представляващи 58 държави.  „Преди първенството се играят много квалификации в цял свят. От тях се определят финалистите. Успехът наистина е страхотен. Много се радвам. Благодаря на хореографката си Болеславна Тенева, която много ми помогна. Благодаря и на треньорката си Ина Димитрова от „Грация”. Художествената гимнастика стои в основата на успеха ми. Продължавам да се занимавам активно с любимия спорт, но сериозно внимание вече обръщам и на танците. Имам доста сериозни идеи, но на този етап няма да ги коментирам”, каза Сияна Христова.

Тя е на 18 години и е ученичка във варненската езикова гимназия. Сияна Христова призна, че вече мисли за следващото световно първенство. Преди това тя ще се опита да спечели и титлата на Стария континент на предстоящото европейско първенство.