Женският национален отбор на България спечели турнира от европейските квалификации по хандбал, който се проведе в зала „Орловец" в Габрово , съобщиха за Агенция „Фокус" от Българската федерация по хандбал.

Българките постигнаха два успеха в състезанието. Във втория мач България победи Азербайджан с 32:28 (13:12).

След като спечелиха турнира в Габрово българските хандбалистки се класираха за втората квалификационна фаза, в която ще спорят с тимовете на Испания, Холандия и Австрия.

Срещите от квалификационния  кръг са на разменено гостуване и ще се проведат в периода от октомври 2015-та до юни 2016-та година.

Първите два отбора от групата се класират за Евро 2016.

Срещу Азербайджан най-резултатни за България бяха Елизабет Оморегие и Соня Богданова с по 8 гола.

„Иключително съм щастлива и доволна от двете победи. Бяха трудни мачове срещу подготвени и стабилни отбори. Голяма благодарност към всички момичета, които поканихме от чужбина и всички се отзоваха и играха със сърце за България. Много съжалявам за травмата на Нели Добрева, която ни е основен играч и се преставя фантастично в шампионата на Италия, но контузиите са част от нашия спорт и никога не са приятни.

Благодарност и поклон пред изключителната подкрепа на зрителите по трибуните. Още утре отивам да заявя среща при спортния министър Красен Кралев за среща, защото с нашия ограничен бюджет няма да успеем да обезпечим средващите си гостувания от Европейските квалификации.

Двата успеха над  Фарьорски острови и Азербайджан са началото на възраждането на позициите и авторитета на родния хандбал в Европа", сподели след края на мача Росица Бакърджиева- Коева, която е председател на БФХандбал и старши треньор на националките.