Рекордът на Джъстин Гатлин бе отменен само 6 дни след като американецът постави мнимото върхово постижение, съобщиха световните информационни агенции.

Ръководството на IAAF разкри, че времето на американеца е било грешно закръглено на 9,76 сек., при условие че той е пробягал 100-те метра за 9,766 сек.

Реалната стойност би трябвало да е 9,77 сек. Вина за гафа имат представителите на фирмата производител на часовници "Тисо".

Все пак американецът запазва водачеството си, но дели челното място с Асафа Пауъл. Ямаецът постигна време от 9,77 сек. миналата година в Атина.

Ако никой от двамата атлети не успее да подобри споменатия рекорд до началото на следващия месец, проблемът ще бъде решен в пряк двубой на пистата на 11 юни в Гейтсхет. Състезанието ще търси отговор на въпроса кой е най-бързият мъж на планетата.

Засега постижението на Гатлин няма да бъде записвано в спортните анали и зависи от организаторите в Доха дали американецът ще получи 30-те хиляди долара, които се присъждат за световен рекорд.

Новината изненада неприятно псевдорекордьора, който миналата седмица сам определи себе си като "най-добрия сред най-добрите".