Новият президент на Българската федерация кънки световната шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова не е очаквала да заеме най-високия пост в своя спорт. Това съобщи нейната майка Силвия Цветанова за Топспорт.бг.

Първите думи на Албена, която се готви в Нюарк (САЩ) когато разбрала новината били: „Ще се справя с управлението".

Златната медалистка от Калгари (заедно с Максим Стависки) ще се прибере в България на 22 ноември - веднага след турнира от Гран при в Париж. Денкова ще проучи на място делата на БФК. Тя е била агитирана от клубовете в страната да се заеме с управлението на този спорт, защото била единствената, която можела да дръпне напред ледените спортове.

„Това че продължавам да се състезавам, няма да ми пречи да ръководя нашия спорт - казала още Албена. - След Световното първенство в Япония през март се отказваме, а нека не забравяме че мандатът на новото ръководство е петгодишен. Няма конфликт на интереси и във факта, че ще трябва сама да си гласувам бюджет, например. Защото държавата ми е превела всички средства за сезона и нямаме какво да получаваме с Максим."

Основна задача на Денкова била да осигури лед и база за подготовка на състезатели по фигурно пързаляне и шорттрек.

Общото събрание на 27 декември ще бъде за бюджета на федерацията за 2006 г. Той без да е приет е бил харчен от старото ръководство начело с Евгения Карнолска.

Както е известно, заместници на Албена Денкова ще бъдат шефът на пързалка „Славия" Георги Миланов и специалистът по шорттрек и член на международната федерация Стойчо Стойчев. В управителния съвет е и носителката на три олимпийски медала в шорттрека Евгения Раданова, която също продължава да се състезава.