Водещите федерации обявиха открито, че българският спорт е пред закриване. Основната причина е Законът за обществените поръчки (ЗОП) в настоящия му вид, който централите са задължени да спазват.

Ръководителите на художествената гимнастика, баскетбола, борбата, тениса, плуването, ските и скокове на батут обявиха, че за да се спаси спортът, трябва спортното министерство като първостепенен разпоредител на бюджетни средствата да стане изпълнител на ЗОП, съобразявайки се със специфичните изисквания, които има всяка една федерация.

25 централи изпратиха открито писмо до министъра на спорта Петър Стойчев, до проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата, Теменужка Петкова, директор на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Миглена Павлова, изп.дир. на Агенция за обществени поръчки.

Федерациите се възмущават от пренебрежителния отговор на Петър Стойчев на тяхното искане да помогне за разрешаването на казуса с обществените поръчки. „Отговорът на министъра буквално копираше становището на АДФИ, каквото и ние можеше да получим директно от тях", заявиха спортните шефове.

„Искаме спешно министър Стойчев да инициира среща между излъчен от нас екип с представители на АОП, Сметната палата и АДФИ, за да изясним в детайли нашата позиция", категорична бе Илиана Раева.

Според юриста Цветан Атанасов именно на среща между всички заинтересовани страни казусът със ЗОП може само с едно указание от АДФИ да се реши без да се налага законова промяна. Всички участници дадоха примери как при стриктно прилагане на ЗОП дейността им се блокира и има опасност федерациите да спрат да съществуват.

Илиана Раева, президент на БФХГ: Стотици хиляди лева са наложени като глоби на федерациите заради неспазването на въпросния закон. При нас топките и уредите се произвеждат от само една японска фирма. Е, как да направим обществена поръчка? За подготовка ни се отпускат 50 лв. на ден, а на "Спортпалас" искат 58 лв. След поредния ми скандал намалиха сумата.

Любо Ганев, вицепрезидент на БФВолейбол: При нас има 8 фирми в света, които произвеждат спортна екипировка. Те не са български. Миналата година проведохме обществена поръчка за 7 хиляди екипа и се появи само един кандидат. Тогава казаха, че поръчката е нагласена.

Цеко Минев, президент на БФСКи: Проблемите в българския спорт за огромни. Основният въпрос е защо министерството не иска да прави обществените поръчки. Там не разбират, че всеки спорт има специфика. Не се разбира също, че ние само даваме, а не взимаме. Всичко тръгна след олимпиадата в Лондон, когато не спечелихме медали и финансовия министър реши да проверява федерациите. Това е пълен абсурд. Ако продължи спортът ще бъде блокиран. Изправени сме пред ръба да работим или да не работим. Владимир Зографски струва на федерацията 200 000 евро, защото в България няма шанца за ски-скокове. Той от 365 дни 300 се подготвя в чужбина.

Таня Богомилова, генсек на БФПлувни спортове: В началото на годината на УС обмисляхме да обявим нулева година, защото нашите актове са 30 хиляди лева. Невъзможно е да ги платим. Но направихме компромис, тъй като състезателите не са виновни.

Стоян Димитров, президент на БФСкокове на батут: Федерациите са в една орбита, а министерството в друга. Не се уважаваме, работим в различни посоки. Отношението е негативно. Преди не се обаждахме, защото който се обади изгаря. Но сега всички сме заедно.