Георги Чиликов очаквано влезе в щаба на Димитър Димитров-Херо в Спартак Варна. Двамата бяха заедно и в Черноморец Бс, и с Лудогорец, и в Берое... За съвместната им работа говорят резултатите. За амбициите при соколите Чиликов даде интервю пред "Тема Спорт", като засегна и темата за бургаския футбол.

Г-н Чиликов, лесно ли се навихте да влезете в щаба на Димитър Димитров-Херо в Спартак Варна?

- Имах период на размисъл. Пътувах два пъти до Варна, където се срещнах с Херо и с президента на клуба. Разговаряхме, изслушах ги. Говорихме по много теми. Беше ползотворно и приятно. Виждам перспектива в Спартак Варна. Обнадежден съм за това, което предстои да правим.

Селекцията на Спартак (Варна) забуксува

Селекцията на Спартак (Варна) забуксува

До момента варненци реално имат само едно ново попълнение

Да, но задачата май ще е доста трудна - оцеляване в елита. Зимувате последни със само 8 точки...

- Лесно няма. Не се плашим. Вярваме, че ще спасим отбора. Който ни познава през годините - мен, Херо и Тошко (б.р. - Киселичков), знае, че сме сериозни и отговорни хора.

Имахте ли и други варианти?

- Да, ако трябва да съм честен, имах разговори с президента на Спортист Своге (б.р. - Петър Веселинов), но тогава вече си бяхме стиснали ръцете със Спартак Варна и благодарих съвсем коректно за интереса. И там съм приятно изненадан от човека, с когото разговарях - президента на Спортист. Имаше и още един клуб, с който бях в контакт, но и там не се получи. Хората, които ме познават, знаят, че съм точен. Аз се старая винаги да си държа на думата без значение в каква роля съм.

Преболяхте ли случилото се с Черноморец Бургас, когото напуснахте в края на септември?

- "Черноморец" е сериозна тема. За два месеца обединихме легенди, футболисти, фенове. Върнахме бургаски състезатели в тима, което беше идеята на всички. Това беше най-добрият вариант за нас, след като имахме лимити за външни състезатели. Но, за съжаление, това, което виждам, е, че голяма част от тях излязоха "виновни", а други не показаха качества за Черноморец. Тоест формулата с бургаски футболисти трудно ще продължи. А за тази с външни трябват пари. Все пак съумях да вкарам надежда, но и за много кратко време успях тотално да се разочаровам. Защото от отсрещната страна не бяха готови за своите крачки. Това, че сме били на първо място и треньорството в случая няма никакво значение. Но резултатите после и това къде играят сега, показват, че аз съм бил прав и неслучайно съм настоявал мачовете да са в Бургас. Естествено, нямайки подкрепата на ръководството, аз нямах работа там и да съм далеч от семейството си, а то за мен е над всичко. Нямах честта да се видя с човека, който дава парите, което за мен е, меко казано, странно. Но хората, които сега управляват, знаят какво правят. На тях им се е паднала честта да са начело на Черноморец. Аз съм бил изключително коректен и честен. Да, вина сигурно има и в мен. Но въпреки всичко няма как да се откажа от родния си отбор, който винаги съм и ще подкрепям. Хората около мен знаят за какво говоря. Аз съм насреща да помогна на бургаския футбол.

Да ви бърна на Спартак Варна. За купата се паднахте срещу Лудогорец, където бяхте с Димитър Димитров-Херо. Ще има ли изненада на четвъртфиналите?

- О, още е рано. Сега изобщо не можем да мислим за това нещо. Преди този мач имаме много по-важни задачи. Толкова вода ще изтече.

Докъде стигнаха нещата със селекцията, говори се за сериозна бройка нови играчи, които ще вземе Спартак Варна?

- Няма такова нещо. И това е тема, която искам да изясня. Постоянно се говори за селекцията на Спартак Варна, че сме щели да взимаме много чужденци, над дузина нови играчи. Ами с досегашните какво направихме?! Изключително, ще се вземат само точните хора.

Ще погледнете ли към школата на соколите?

- Разбирам желанието, така беше и в Берое, да се залага на момчета от школата. Това е и нашето кредо - академията да вади футболисти. Но е процес, който отнема време. Ще дам пример с отбора на Спартак Варна в Елитната група до 17 години, който е последен без нито една победа. Да, в школата ще има реформи, но тя ще даде плод след няколко години. С удоволствие бихме взели в първия отбор някой, който заслужава, но в момента това не е реалното, ако трябва да сме честни. На всички ни се иска да работим с млади хора, но в момента има друг приоритет. Досега нищо не е правено през годините, Спартак е боледувал и това дава отражение днес. Постепенно обаче започва да се стабилизира и това си личи. От две години насам с предишното треньорско и спортно-техническо ръководството нещата постоянно се подобряват. И всички заедно се надявам постепенно да стъпим на друго стъпало, защото основите ги има, работено е за тях.