Класирането по медали на олимпийски игри е неофициално. То е измислено в миналото от журналистите, но постепенно се наложи като оценка за представянето на всяка една страна.

От това класиране е видно, че спортът е политика. Начело за пореден път са САЩ с 46 златни медала. Американците спечелиха по-голямата част от отличията си традиционно в двата централни олимпийски спорта - плуването и леката атлетика. Но те взеха медали и в много други спортове, участвайки с най-много спортисти - 554. На тези олимпийски игри нямаше традиционния двубой за първо място.

На втора място изненадващо за мнозина е Великобритания. Британците на игрите в Атланта през 1996-а имаха 1 златен, 8 сребърни и 6 бронзови медала. След като бяха избрани за домакини на игрите през 2012-а те направиха програма за финасиране, чрез която подобриха драстично представянето си в Пекин 2008-а. На домакинската Олимпиада излязоха на трето място, като спечелиха рекордните за тях 29 златни медала. След успеха програмата беше доразвита и сега успяха да затвърдят завоюваните позиции.

Китай отбеляза леко отстъпление след първото място в Пекин и второто на малка разлика след САЩ в Лондон. Но огромната азиатска страна също има участници в почти всички видове спорт, които се борят за челните места.

Русия след ударa, който понесе също се представи много силно. Руснаците традиционно са навсякъде и печелят много медали. И там държавата има политика за развитие на спорта.

Следващите в класирането са големи и икономически силни държави. Германия бележи леко отстъпление, но там се отказаха от системата на ГДР,  която носеше успехи. Япония и Южна Корея добавят силно азиатско присъствие. Японците за домакини на следващите игри и се очаква там да се намесят в битката за челните места.

Класиране по медали в Рио 2016

Класиране по медали в Рио 2016

Вижте пълното класиране по медали на 31-те летни олимпийски игри в Рио де Жанейро

Австралия и Нова Зеландия също постигнаха успехи. Но австралийците са недоволни от техните 29 медала, защото имат спортна програма, в която са инвестирани значителни средства.

Единствено Кения, Ямайка и Етиопия са бедни страни с много добро представяне. Те имат подходящ човешки ресурс за леката атлетика.

Казахстан, Узбекистан и Азербейджан отделят огромни средства и успяха да постигнат не лоши резултати.

Бразилия не можа да направи традиционния домакински удар. Но спечели двете надпревари, които се считат за там най-важни - мъжкия футбол и мъжкия волейбол. Все пак домакините успяха да спечелят рекордните за тях 7 златни медала.

Интересен случай е Сърбия. Тя има само 8 медала, но 4 от тях са от колективни спортове. Сърбите играха финали в мъжката водна топка, която спечелиха, мъжкия баскетбол и дамския волейбол.

Отличия спечелиха 87 държави. Бяха станали 88, но Киргистан загуби медала си във вдигането на тежести заради употреба на допинг.

Снимка 250033

Източник: GettyImages

Голямата бройка показва, че за всички има място под слънцето, но мястото не е еднакво.