Хокейният отбор на САЩ се класира на четвъртфинал мъжкия хокеен турнир на Олимпиадата в ПьонгЧанг. Американците разгромиха с 5-1 силния отбор на Словакия и в следващта фаза на надпреварата ще срещнат Чехия.

Класиране по медали на зимните олимпийски игри ПьонгЧанг 2018

Класиране по медали на зимните олимпийски игри ПьонгЧанг 2018

Швеция спечели първото злато

В първата третина двата тима не си отбелязаха гол. След първата почивка янките се развихриха и вкара 3 гола само в рамките на 13 минути. Петер Черешняк намали малко след това.

В груповата фаза американците победиха трудно словаците с 2-1, но системата на провеждане на турнира ги изправи един срещу друг в първия елиминационен мач. Най-добрите четири тима се класираха директно за четвъртфиналите - Швеция, Чехия, Русия и Канада. Останалите отбори бяха класиране и двойките разпределени по системата на "змийорката".

Райън Донато вкара две попадения. Джеймс Вишневски, Марк Аркобело и Гарет Роу добавиха по едно. Райън Заполски отрази 21 шайби отправени към него от страна на словаците. Донато вече има четири гола в турнира и изравни постижението на баща си, който преди 26 години в Албертвил вкара четири попадения.

Ян Лацко на вратата на Словакия спаси 36 удара.

Днес ще се изиграят още три двубоя, след които ще станат известни всички четвъртфиналисти.