Норвегия излезе начело в класирането по медали на Зимните олимпийски игри в Пекин. След като вчера застигнаха досегашния лидер по златни отличия Германия, днес скандинавците оглавиха подреждането.

Това стана факт след деветия им златен медал в китайската столица, който бе спечелен от биатлонистката Марте Олсбу Рьойзеланд на 10 км преследване.

Алберт Попов с историческо постижение, влезе в Топ 20 в гигантския слалом в Пекин

Алберт Попов с историческо постижение, влезе в Топ 20 в гигантския слалом в Пекин

Нито един наш състезател не е постигал в тази дисциплина на подобен спортен форум

Норвегия има още пет сребърни и седем бронзови отличия. Германия е на второ място с осем златни, пет сребърни и един бронзов медал. Тройката се допълва от САЩ, като американците днес също имаха поводи за радост след златото на Ерин Джаксън на 500 м бързо пързаляне с кънки.

Топ 10 допълват още Нидерландия, която спечели олимпийска титла в женската щафета на 3000 м шорттрек, Швеция, Австрия, Руският олимпийски комитет, спечелил в мъжката щафета на 4х10 км в ски-бягането, Китай, Швейцария, с олимпийски шампион в гигантския слалом Марко Одермат, и Франция, за които Кентен Фийон Майе триумфира в преследването на 12.5 км. Първо злато за Унгария на Игрите спечели Шаоан Лю на 500 м шорттрек.