Инициативата на УЕФА и Disney, насоченакъмстимулирането на повече момичета да играят футбол и да спортуват, стартира в България. Целта на програмата е да увеличи броя на момичетата, чиято редовна физическа активност отговаря на минималните стандарти на Световната здравна организация.

В момента 85% от подрастващите момичета не спортуват достатъчно редовно (доклад на Световната здравна организация за физическата активност). Редица проучвания доказват позитивната роля на историите за мотивирането на децата да започнат да практикуват спорт и затова световноизвестните филми и герои на Disney са неизменна част от Playmakers. Инициативата е насочена към момичета на възраст от 5 до 8 години.

В България програмата се реализира от Българския футболен съюз, който е една от над 40 национални асоциации, част от УЕФА, развиващи проекта в училища, клубове и местни общности. 29 клуба от 23 български града, сред които ЦСКА, Лудогорец и Славия, ще се включат в програмата, като се очаква да участват между 700 и 900 момичета. Инициативата ще се проведе в двавремеви прозореца - есенен (октомври и ноември) и пролетен (март и април).

Тренировките в началния етап се фокусират върху изграждането на увереност у момичетата, докато се движат по терена, както и върху стимулирането на креативното мислене и активната комуникация със съотборниците им. На по-късен етап заниманията целят да изградят базови футболни умения, като програмата продължава да набляга върху това да прави спорта забавен.

Playmakers е своеобразна първа стъпка към постигането на основната цел на стратегията на УЕФА за развитието на женския футбол "Time for Action", а именно броят на момичетата и жените във футбола да се увеличи двойно до 2024 г. Програмата е част и от дългосрочния ангажимент на Disney към здравословния начин на живот, в рамките на който компанията използва своите истории, за да стимулира семействата да бъдат по-активни и да се стремят да възпитават здравословни навици у децата си.

Тренировките в рамките на Playmakers сабезплатни и родителите в България могат да запишат децата си тук.

Стоичков: Където и да съм по света, аз съм българин

Стоичков: Където и да съм по света, аз съм българин

"Мен славата не ми тежи"