Тъй като ситуацията със сигурността в Париж предизвиква безпокойство, е необходим резервен план за церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2024 година в случай на терористични атаки. Това заяви заместник-началникът на столичния регион Ил-дьо-Франс по въпросите на сигурността Фредерик Пешенар в ефира на телевизионния канал "France Info".

"Необходимо е да се помисли за евентуален план Б, по-специално за церемонията по откриването на Олимпиадата на Сена, ако терористичните атаки в страната продължат", каза той, без да обясни в какво точно може да се състои подобен план.

След нападението с нож в събота вечерта в Париж, Пешенар добави, че сигурността по време на Игрите е "въпрос на сериозна загриженост".

"Има редица рискове, които висят над Олимпиадата. Те съществуваха дори преди атаката на групировката Хамас срещу Израел на 7 октомври, но изглеждаха повече или по-малко под контрол", коментира още той.

Пешенар се съмнява дали мерките за сигурност, предприети от органите на реда, биха били достатъчни.

"Несъмнено ще бъдат ангажирани значителни ресурси. Но ще стигнат ли те за наблюдение на десетки хиляди хора и стотици апартаменти? МВР и правителството трябва да вземат необходимите решения", отбеляза той.

Според агенция "Франс прес" нападението срещу минувачи в XV район на Париж в събота е извършено от 26-годишния французин от ирански произход Арман Раджабпур-Мияндоаб. Неговата жертва е 24-годишен германско-филипински турист, починал от прободната рана. Освен това той е нападнал с чук още двама минувачи.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза, че извършителят вече е излежал присъда за подготовка на нападение през 2016-а и е бил на лечение в психиатрична болница. Според ръководителя на отдела нападателят казал на полицията след ареста си, че не може да се примири с факта, че "мюсюлманите умират в Афганистан и Палестина".

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 16 август 2024 година.