Организационният комитет на Токио 2020 ще проведе специално заседание в края на седмицата заради публичното недоволство срещу председателя Йоширо Мори, обяви телевизия NHK. За момента няма план да се обсъжда неговата оставка, но той най-вероятно ще бъде критикуван за сексисткия език, който използва миналата седмица.

Мори стана обществен враг номер 1 през миналата седмица, когато каза, че директорските срещи с участието на жени отнемат повече време от нормалното. Той добави, че дамите имат навика да се съревновават една срещу друга във всеки удобен момент и че времето им за изказ трябва да бъде ограничавано.

Издадоха специален наръчник за спортистите, които ще участват на Игрите в Токио

Издадоха специален наръчник за спортистите, които ще участват на Игрите в Токио

В ръководството са посочени всички правила, които ще бъдат наложени за безопасността на състезателите

След като разбра какво всъщност е сторил, Мори се извини и оттегли коментара си, но в ерата на социалните мрежи това е твърде късно и твърде недостатъчно. Близо 390 доброволци за Токио 2020 се оттеглиха и организаторите получиха повече от 4500 оплаквания срещу председателя, а онлайн петиция за оставката му събра 140 хиляди подписа.

За момента няма оттеглили се спонсори, но някои се дистанцираха от коментара на Мори. От застрахователната компания "Нипон" казаха за телевизия "Асахи", че са просто разочаровани от случилото се.