11 български щангисти са заловени с допинг и няма да участват на Олимпийските игри в Пекин. Това обяви за "Топспорт" генералният секретар на БФВдигане на тежести Тенчо Тенев.

Става въпрос за 8 състезатели при мъжете и 3 при жените - Ивайло Филев, Демир Демирев, Мехмед Фикретов, Иван Стоицов, Георги Марков, Иван Марков, Алан Цагаев и Величко Чолаков, а при жените са Милка Манева, Донка Минчева и Гергана Кирилова.

Интересно е това, че тежкоатлетите ни са хванати с бианабол. Това е стимулант, който не се използва от 20 години. Точното наименование на препарата е метандианон (анаболен стероид).

От БФВТ са подготвили специална декларация, с която ще обявят, че изтеглят националните отбори от участие в Игрите в Пекин.

"За огромно съжаление трябва да потвърдя тази информация. Вчера към 16,30 часа получихме втори факс от лабораторията в Кьолн, с който ни уведомяват, че пробите на нашите състезатели, които са взети на 8-9 юни, са положителни, обяви Тенчо Тенев. - Както е известно, нашите отбори са на подготвителни лагери в Асеновград (мъжете) и Смилян (жените)."

"Хващат ни с препарат, който е абсурден. Следи от този препарат се откриват 6 месеца след първоначалната му употреба. Никой в света не го използва, каза още Тенчо Тенев. - Имаме няколко версии за случая. Основната е, че този препарат е попаднал в организма на състезателите като част от хранителна добавка. Нямаме пари да изследваме всяка храна, която даваме."

Тенев е учуден и от факта, че всичко това става факт при последната проверка на състезателите преди Игрите в Пекин. "До този момент състезателите ни са проверяване няколко пъти и всичко бе чисто. Сега изведнъж се появява този допинг. Ще изследваме последните храни, за да се разбере поне от къде идва всичко", обяви още генералният секретар.

От федерацията ще изпратят човек в Кьолн при отварянето на "Б"-пробите, но е малко вероятно те да са различни от "А"-пробите.

Както е известно, преди няколко месеца такъв скандал избухна и в Гърция, където също 11 състезатели от националния отбор дадоха положителни проби за употреба на забранени стимуланти.

В последствие се оказа, че причина за положителните проби е хранителна добвка, която е произведена в Китай. От китайската фармацевтична компания признаха, че са допуснали грешка и хранителната добавка е била замърсена, за което се извиниха на Гръцката федерация по вдигане на тежести.

Метандиенон е:
Метандиенонът е анаболен стероид. Той прониква директно в клетъчното ядро и активира генетичния апарат на клетката, като стимулира клетъчния синтез, което предизвиква бърз растеж на клетката. Освен това ускорява минерализацията на костната тъкан. В спорта се използва при трайно натрупване на мускулна маса. Прилага се за лечение на заболявания и болестни състояния, при които има нарушения на белтъчния анаболизъм и показания за стимулиране на биосинтезата на белтък, за подобряване на общото състояние на организма: реконвалесценция след тежки инфекции, операции, раждане, кахексия, остеопороза, неправилно образуване на калус след фрактури, при смещения в растежа.Метандиенонът е 17-метилен андроген, който почти е лишен от андрогенен ефект, но притежава изразени анаболни свойства: стимулира биосинтезата на протеини в организма, позитивира азотния баланс, стимулира растежа, развитието на мускулатурата, наддаване на тегло. Засилва еритропоезата, като стимулира реналната и екстрареналната биосинтеза на еритропоетин. Подобрява общото състояние на организма.