Насър Ал-Атиях (Катар) от отбора на Ред Бул с Бъги спечели 4-ия етап на Рали Дакар. Той измина 720-километровото трасе от Наска до Арекипа за 3 часа 28 минути и 46 секунди и изпревари само с 36 секунди французина Гурлен Шишери.

Въпреки втората си поредна етапна победа Ал-Атиях остава на второ място в генералното класиране на 5:16 мин. от Стефан Петерханзел (Фр) с Мини. Французинът завърши трети на 1:17 мин.

Петър Ценков успя да завърши етапа на 101 място след 9-часова битка с коварното трасе. В общото класиране той заема 106-о място от 108 завършили на повече от 17 часа от водача.

Другият български екипаж на Орлин Алексиев и Александър Стоянов с БМВ не успя да завърши етапа. Технически проблеми, които бяха свързани с прегряване на машината се появиха още по време на третия етап. "Етапът бе много тежък, като втория - пак имаше много дюни. Нямахме проблеми с пясъците, но затова пък имаме неприятности с техниката на автомобила. Колата загряваше, което никак не е приятно спрямо трасетата, които са тук", каза след етапа столичният общински съветник Орлин Алексиев.

Един от фаворитите за спечелване на рали "Дакар 2013" Роби Гордън е пред отпадане още в четвъртия етап на надпреварата. На 29-ия километър американецът успя да преобърне своя Хамър. Пилотът и навигаторът са невредими, но е съмнително дали двамата ще могат да продължат участието си в Dakar 2013, защото тежката машина е силно повредена.

Преди етапа Карлос Сайнц беще изпратен на 10-то място, след като организаторите презразгледаха решението си да му върнат загубено време от неделната отсечка. Сайнц загуби 21 минути във втората отсечка, след като GPS системата в неговото бъги не успя да отрази преминаването му през една от задължителните точки за отчитане в етапа. Испанецът се забави, докато очакваше потвърждение, но такова така и не получи и за това в крайна сметка реши да продължи.

Той обясни, че 3 км по-късно системата е отчела преминаването му, но вече бе късно и двукратният световен рали шампион бе загубил повече от 20 минути. Сайнц напомни, че ако даден участник не премине през всички задължителни точки от етапа, може да получи наказание и това е била причината той да се застои толкова дълго на това място, преди да реши да продължи. Неговото забавяне от 21:26 мин. бе отменено и той бе поставен отново в челото на ралито. Късно снощи обаче решението бе преразгледано, след като допълнително разследване е показало, че вторият GPS в бъгито на Карлос е функционирал и че е трябвало да отрази преминаването му. Така организаторите върнаха тези 21 мин. към неговото време, тъй като до ситуацията се е стигнало в следствие на дефект в системите на колата му, а не поради други причини.

В четвъртия етап той се представи неубедително, завърши 43-и и се намира на 24-о място в общото класиране с изоставане от 3:18 часа.

Проблеми имаше също и Лусио Алварез, който бе трети преди днешната отсечка. Той прекара голям период от време на едно място, като това позволи на другия пилот на Тойота Жиниел де Вилиер и съотборниците в Мини Леонид Новицки и Нани Рома да заемат съответно местата от трето до пето.

Тежка катастрофа претърпя пилотът на Мини Кшищоф Холовчик по време на третия етап. Деветият от миналогодишното издание на надпреварата заби носа на своето MINI при слизането от една висока дюна и получи тежки травми. Бащата на три дъщери бе транспортиран с хеликоптер до болница в Лима, където бе уснавовено, че има няколко счупени ребра и травма на гръбнака. Португалският навигатор на Кшищоф Филип Палмейра се отърва с натъртвания.

"Необходими са допълнителни изследвания и трябва да остане в болницата в Лима още няколко дни, а след това ще бъде откаран в Полша", разтревожено съобщи мениджърът на пилота Анджей Калитович във Facebook. След втория етап 51-годишният Холовчик вървеше осми във временното класране. За последните 4 години полякът завършваше три пъти в Топ 10 на Dakar.

При АТВ-тата Тодор Христов даде 30-то време на 4 часа от победитля Маркос Патронели (Арж), който измина разстоянието за 4:25 часа. Петронели води в генералното класиране, а Христов е 30-и от 32 завършили.

При мотоциклетите победител е Жоан Бареда, а Оливие Паин е вече лидер в класирането с 2 минути преднина пред Давид Кастю. Сирил Депре остана едва 14-ти в етапа, което го свлече до трето място.

При камионите води чехът Алес Лопраис с Татра.

Предстоящият етап е от Арекипа до Арика.