Стефан Петерханзел се върна второто място в Генералното класиране на "Дакар" 2019. Французинът беше най-бърз в седмия етап и се доближи на 29 минути до лидера Насър Ал-Атия, който се бори за трета титла в престижната надпревара.

МакЛарън създаде суперкола, в чест на Сена

МакЛарън създаде суперкола, в чест на Сена

3.8 литров, twin-turbo V8 бензинов двигател за страхотното возило

Пилотите стартираха в седмия етап с почти едночасово закъснение заради гъста мъгла. Ал-Атия спука гума и загуби 12 минути спрямо Петерханзел. Изоставането на Себастиан Льоб е с повече от час, защото той и навигаторът му Даниел Елена посветиха повече от час за поправка на електрически проблем.

Трети в Генералното класиране е Нани Рома също с Мини. Той е на 9 минути и половина зад Петерханзел. Изоставането на Льоб спрямо сънародника си е 16 минути.

Миналогодишният победител Карлос Сайнц финишира трети и се завърна в Топ 10, на пет часа зад Ал-Атия.

При мотоциклетите Рики Брабек с Хонда отново е начело. Победителят от 2017 година Сам Съндърланд записа втори етапен успех в настоящото издание на "Дакар". Чилиецът Игнасио Корнехо успя да кара най-близо до Съндърланд и финишира втори с две минути изоставане. Трети е Брабек с шест минути и половина пасив.

Никой от фаворитите не беше в състояние да достигне темпото на британеца, който заема четвърто място в генералното класиране.

При камионите Херар де Рой с Ивеко постигна безапелационна етапна победа. Втори, на половин час, завърши Сиархей Вязович, а трети - шампионът Едуард Николаев с КАМАЗ.

Заради проблемите си Дмитри Сотников с КАМАЗ финишира шести. Сотников запази втората си позиция в общото класиране с изоставане от 32 минути спрямо лидера Николаев. Де Рой е на третото място на 72 минути.