Валентино Роси заяви, че кара по-добре от всякога малко след като спечели емоционална победа на пистата "Мизано" в Италия. Това бе първи успех за легендарния пилот на родна земя от пет години насам.

"Мисля, че съм най-добрият Валентино в кариерата си. Не чувствам да съм по-бавен, отколкото когато печелех по 10-11 състезания на сезона. По-големият проблем е, че съперниците ми са по-силни. По-млади са, вече са от следващото поколение. По-големи професионалисти, по-съсредоточени", обясни 35-годишният Роси.

Италианецът се пребори с голямата звезда на MotoGP Марк Маркес, който превзе първенството от появата си миналия сезон досега. 21-годишният пилот на Хонда спечели 11 победи в досегашните надпревари, а преди Валентино единствено Дани Педроса имаше първо място освен Маркес. Двамата направиха страхотен двубой на Мизано, след което Роси задмина и съекипника си Хорхе Лоренсо.

"В събота разбрахме, че моторът ни е много силен на Мизано. Имахме малко предимство спрямо Хонда. А да видиш, че можеш да спечелиш, е отлична мотивация, като се има предвид колко състезания взе Маркес. По принцип Хорхе е със същия мотор като мен, така че няма лесно положение. В началото на надпреварата чувствах напрежение. Не голямо, но го имаше, защото една малка грешка и всичко приключваше. Двубоите с Марк и Хорхе бяха страхотни. Знаех, че Марк иска да се задържи в челото, да не ме пусне да избягам. Като разбрах, че нещо е станало с него, въздъхнах леко. Разликата спрямо Хорхе не бе голяма, останах съсредоточен. Гордея се с тази победа, мислейки какво се случи преди пет години след последната ми победа на "Мизано", а тя бе още една битка с Хорхе. Работих упорито, за да се кача пак най-горе".

Успехът на Роси на "Мизано" през 2009 г. бе последният му триумф по пътя към седмата му MotoGP титла. На следващата година той счупи крак, изкара два тежки сезона в Дукати и след това се върна в Ямаха, с които взе победа на Ассен миналия сезон.