Световният шампион Франция не срещна проблеми и елиминира Полша от Мондиала след успех с 3:1 в мач 1/8-финалната фаза.

Двубоят на стадион "Ал Тумама" беше изпъстрен с интересни моменти, а "петлите" изковаха своя успех с голове на Оливие Жиру в края на първото полувреме и две попадения на Килиан Мбапе през втората част. Полша върна едно попадение дълбоко в добавеното време чрез своя голмайстор Роберт Левандовски, който се разписа от дузпа.

По този начин Франция се класира на 1/4-финал и очаква своя съперник, който ще бъде определен малко по-късно тази вечер в мача между Англия и Сенегал. Дружина полска се прибира вкъщи.

Франция - Полша 3:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Франция - Полша 3:1 (Развой на срещата по минути)

Страхотен двубой на стадион "Ал Тумама"

Французите започнаха доста активно двубоя и още в началните минути натикаха своя опонент в неговата половина. Рафа Варан стреля с глава след ъглов удар в 4-та минута, но сантиметри го разделиха от целта. 

Снимка 598049

Източник: GettyImages

В средата на първото полувреме Левандовски опита далечен изстрел, но топката премина на около метър от дясната греда. Малко по-късно Франция отговори с експлозивна атака. Дембеле получи топката на дясното крило и влезе на скорост в наказателното поле на Полша. Крилото на Барселона пусна успореден пас към Оливие Жиру, но нападателят на "петлите" не успя да засече добре топката и тя излезе в аут.

Снимка 598051

Източник: GettyImages

Седем минути преди края на полувремето Полша пропусна най-чистото си положение в мача. Бережински намери Желински в полето на Франция, който стреля от точката на дузпата, но право в Лорис. Топката попадна в Камински, който направи добавка, но пък Рафа Варан беше застанал на точното място и на самата голлиния спря пътя на кълбото към вратата си. 

Така се стигна до 44-та минута, когато Световният шампион успя да открие резултата. Килиан Мбапе изведе Оливие Жиру на страхотна позиция и левачката на френския нападател прониза вратата на Шчесни за 1:0.

Снимка 598056

Източник: GettyImages

В 58-ата минута Оливие Жиру прати топката в мрежата на Полша за втори път с великолепна задна ножица, но секунди преди това беше прозвучал съдийски сигнал за нарушение на Варан срещу Шчесни. Повторенията не ни убедиха в правотата на рефера, но ВАР нямаше как да се намеси.

Четвърт час преди края Франция нанесе втори удар. Полша изпълни корнер, след който топката беше изчистена от Гризман и попадна в краката на Жиру. Нападателят на Франция подаде вдясно към Дембеле, който пък от своя страна обърна фланга на атаката с пас към Мбапе. Голямата звезда на "петлите" пое топката в наказателното поле и с мощен шут с десния крак направи резултата 2:0.

Снимка 598064

Източник: GettyImages

В първата минута от добавеното време резултатът стана класически. Маркус Тюрам получи на левия фланг, навлезе и подаде в наказателното поле към Мбапе, който си нагласи топката към десния си крак и с много силен удар, отбеляза в горния ляв ъгъл на вратата.

В последната минута на продължението пък Полша получи правото да изпълни дузпа. Първоначално Лорис спаси изстрела на Левандовски от бялата точка, но имаше доста футболисти на Франция, които бяха навлезли в полето и реферът нареди изпълнението да бъде повторено. От втория опит Лева не сбърка и оформи крайния резултат - 3:1.

Снимка 598058

Източник: GettyImages