Франция е вторият финалист на 22-ото Световно първенство по футбол в Катар. Актуалният носител на трофея ще има възможността да го защитава в директна битка с друг футболен колос Аржентина. Селекцията на Дидие Дешан си осигури този велик двубой, след като спечели полуфиналната си битка с Мароко - 2:0. Макар сензацията на турнира да се представи достойно срещу "петлите", класата на Килиан Мбапе и компания си каза думата.

Франция - Мароко 2:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Франция - Мароко 2:0 (Развой на срещата по минути)

Предстои епичен финал между "петлите" и Аржентина

Пробивът за тях дойде още в четвъртата минута, след като ранен аванс даде Тео Ернандес. Малко след това Оливие Жиру можеше да успокои тотално европейците, но удари дясната греда. Оттам насетне Мароко доказа защо е стигнал до Топ 4 на надпреварата, като през втората част подложи на сериозно напрежение футболния крал на света.

Снимка 599465

Източник: GettyImages

Визите за финалния мач на стадион "Лусаил" бяха подпечатани от резервата Рандал Коло Муани, който се разписа за французите в 79-ата минута. Мароканците имаха изключителен малшанс, тъй като по време на срещата опитни играчи като Саис и Мазрауи бяха заменени принудително. Ел Ямик пък удари страничния стълб със задна ножица малко преди паузата.

Така хората на Уалид Реграги ще се борят за бронзовите медали срещу Хърватия на 17 декември. А Франция и Аржентина излизат в директна битка за световната титла на 18 декември.

Снимка 599463

Източник: GettyImages

Големият залог на срещата си пролича още от изпълнението на химните, където близо 55 000 мароканци грубо освиркаха "Марсилезата". Освен заради историята между кралството и някогашният колонизатор от Европа, така и за да може да бъде всят страх в редиците на френските звезди, където ярко личеше името на Килиан Мбапе.

Митът за непробиваемите мароканци бързо бе развенчан от футболния крал на света. Франция се нуждаеше само от 4 минути, за да се добере до лидерството в този полуфинал. Селекцията на Уалид Реграги се пропука през центъра, след което топката достигна до непокрития вдясно Антоан Гризман. №7 веднага комбинира с Килиан Мбапе, който измежду 4-5 човека съумя да шутира. Кълбото се отклони в Агер и подлъга Ясин Буну, а за головата добавка чакаше Тео Ернандес, който с акробатичен удар направи 1:0.

Снимка 599471

Източник: GettyImages

След като работещият прецизно до този миг дефанзивен план явно не сработи, футболистите на Мароко трябваше да се впуснат в атака, за да търсят минимум изравняването. И то бе съвсем близко, след като в 9-ата минута Азедин Унаи успя да стреля от средна дистанция. Юго Лорис беше на мястото си и майсторски спаси коварната топка с една ръка.

"Атласките лъвове" владееха топката в по-голям процент от времето, а въпреки че това изобщо не беше по техния вкус, все пак даваше ефект. В 16-ата Софиан Буфал пусна в перспектива за Зиеш, но звездата на Челси разочарова със завършващия си шут.

Агресивните африканци забравяха за задълженията си в защита, а това се оказваше добре дошло за световния първенец, който беше близо до удвояването на своята преднина. Оливие Жиру получи пас зад гърба на отбраната, а след това отправи гръмотевичен изстрел, който порази единствено дясната странична греда до Буну.

Снимка 599473

Източник: GettyImages

Проблемите за Мароко продължиха, след като в 20-ата минута капитанът Ромен Саис даде знак, че изпитва непреодолима болка и трябва да бъде заменен. Така без време на неговата позиция трябваше да се появи Селим Амала.

"Петлите" продължаваха да учат на футбол своя опонент, а мароканците отново извадиха късмет и не получиха втори гол в 35-ата. Орелиен Чуамени напредна през центъра, след което използва бързината на Мбапе, за да го изведе на стрелкова позиция. Минаващият му шут неутрализира Буну, но беше изчистен от Амала малко пред голлинията. Опасността продължи чрез Оливие Жиру, но централният нападател не намери мрежата от около десетина метра.

Нова френска ситуация беше създадена в 39-ата минута. Антоан Гризман изпълни корнер към близката греда. Там Рафаел Варан изпревари персоналния си пазач и директно засече кълбото. Изстрелът му бе от доста трудна локация и единствено намери външната страна на мароканската мрежа.

Снимка 599466

Източник: GettyImages

Публиката на Мароко буквално полудя в 43-ата, когато "лъвовете от Атлас" можеха да изравнят по сензационно красив начин. Централният защитник Джавад Ел Ямик, направи нещо неочаквано и отигра със задна ножица топка от корнер. Кълбото премина през куп от футболисти, за да срещне дясната греда на слисания Юго Лорис.

Снимка 599484

Източник: GettyImages

Контузиите продължиха да връхлитат мароканците, след като играещият на инжекции Мазрауи също обяви физическата си капитулация и на паузата в играта се включи Яхия Атия Атала.

Франция стартира на много ниски обороти втората част, а Мароко беше много близо до това да се възползва от ситуацията в 52-ата минута. Тогава "петлите" бяха спасени от фамозната намеса на Ибрахима Конате, който с решителен шпагат блокира пас на Буфал към дебнещия пред голлинията Ен Несири.

Снимка 599476

Източник: GettyImages

След дълги минути, в които отстъпиха тотално инициативата на своя опонент, французите напомниха за своя статут с изгодна възможност пред Килиан Мбапе. Мегазвездата обаче изгуби индивидуалното надиграване срещу Ясин Буну.

Появилият се вместо Оливие Жиру - Маркус Тюрам, раздвижи нападението на Франция, а в 73-ата звездата на Борусия (М'Гладбах) издейства ситуация за Фофана, който обаче не уцели вратата.

В заветните мигове на полуфинала атаките на Мароко бяха по-скоро стихийни. При една такава резервата Хамдала без малко да повтори снощния гол на Хулиан Алварес срещу Хърватия, ала №9 на африканците не можа да отправи завършващ изстрел.

Снимка 599486

Източник: GettyImages

Въпреки мароканския натиск, Франция удържа и подпечата своя важен успех с втори гол в 79-ата минута. Килиан Мбапе ангажира със себе си 60% от футболистите на Мароко, след което пусна подаване към далечната греда. Там се намираше появилият се преди секунди на терена Рандал Коло Муани, за когото пък беше детска игра да реализира попадението на успокоението - 2:0.

Снимка 599479

Източник: GettyImages

Футболистите на Мароко се впуснаха в търсене на поне почетен гол, а такъв можеха да постигнат в 94-ата минута. Късметът обаче отново им обърна гръб, когато пробив на Абде Ез внесе толкова смут, че Хамдала стреля от няма и метър. И това не се оказа достатъчно за попадение, тъй като от голлинията изчисти Жул Кунде.

Снимка 599477

Източник: GettyImages

Така на 18 декември Франция ще защитава световната си титла срещу Аржентина на стадион "Лусаил". Ден по-рано мароканци и хървати ще влязат в спор за бронзовите медали от Мондиал 2022.