Камен Георгиев е една от най-ярките емблеми на България в света на бойните спортове. Състезател, треньор, боец по призвание и по душа, запознат в детайли с всяка малка подробност, с всеки наглед незначителен, а всъщност определящ акцент в бойните изкуства, Георгиев не един и два пъти е вдигал на крака българските фенове, печелейки титла след титла във всевъзможни стилове, доказвайки пред света, че страната ни има с какво да се гордее на тепиха, татамито и ринга. Един от ветераните ни, познат в целия свят с изявите и неопетненото си реноме, разполага с десетки отличия както в определяните като обичайни, така и в нетрадиционните бойни стилове. Георгиев е световен, европейски и балкански шампион по санда, планетарен номер едно в бойното самбо, световен първенец по combat wrestling, шампион в един от изначалните бойни стилове - панкратион, както и многократен победител в ММА-сблъсъци, разполагащ с над 20 успеха в смесените бойни изкуства.

Специално за ТОПСПОРТ, Камен Георгиев сподели впечатленията си от бойната галавечер UFC 218 - една от последните за календарната година:

Снимка 327630

Източник: GettyImages

Този път няма да започна с основния мач за вечерта. Първо ще поискам мнението ти за случилото се в срещата между Алистър Оувърийм и Франсис Нгану. Уникален, покъртителен, унищожителен нокаут на камерунеца срещу една от легендите в смесените бойни изкуства. Очакваше ли нещо подобно в сблъсък номер 60 за холандския боец? Къде беше основната му грешка?
- В предварителният обзор на мачовете преди седмица, доста точно прогнозирах двубоите. Не съм фен на прогнозите, когато се отнася за двубои в бойни изкуства. Това, което споделих тогава е анализ на силни и слаби страни на двамата бойци, нещо което правя преди двубои на моите съотборници, когато им предстои мач и е необходимо да се разработи стратегия за битката. В случая беше лесно да се забележи, че Алистър, като шампион в К-1 винаги разчита на кикбоксова стратегия. Но трябваше да отчете, че Франсис се чувства комфортно там, освен това камерунецът има физическо преимущество - на кантара Нгану беше с 8 кг по-тежък от Оувърийм, като говорим за чиста мускулна маса с изключителна взривност, а в добавка и 7,5см по-голям обсег на ръцете. Алистър няма как да противопостави борцов подход и "укротяване" на играта, просто винаги е наблягал само на дефанзивни действия в борцовите ситуации. Нокаутът беше абсолютно очакван, но по-скоро в следващите рундове. На практика тук мач нямаше, след клинч в който нищо не се случваше, съдията ги раздели. При подновяване на боя в първата размяна на удари... дойде краят. В малкото прекарано време в октагона, Алистър се движеше само напред и назад, никаква промяна на посоката, предното рамо не покриваше брадата, Нгану беше максимално улеснен в намиране на мишената.

Снимка 327628

Източник: GettyImages

А в какво се състоеше най-сериозното превъзходство на Нгану? Вземайки предвид факта, че той все още не е усъвършенстван и действително подлежи на развитие в ММА, на допълнително усъвършенстване, какво можем да очакваме от него за в бъдеще? Не говоря само за евентуалния му двубой с шампиона Миочич. Какво ще трябва да сторят съперниците му в тежка категория, ако Франсис, освен безкрайно мощен, стане и достатъчно комплексен боец?
- Срещу противник като Франсис Нгану, трябва комплексен подход: редуване на удари и събаряне и много движение за да не попадат в целта мощните му удари. Миочич е точно такъв боец, без излишна атракция, но прави всичко правилно, спазва тактическа дисциплина през цялото време на мача. Но с резултатите, които показва камерунецът, според мен ще е следващият шампион в тежка категория, при отсъствието на Кейн Велазкез.

Какво беше първото нещо, което си помисли след края на основния мач за вечерта? Каква първоначална емоция предизвика той у теб?
- Както, казах в предварителния обзор на мачовете за UFC 218, Макс Холоуей влиза, като фаворит в мача и го доказа. Емоцията беше "Нали ви казах!" - шегувам се! Никой от двамата бойци не е сред любимите ми, интересуваше ме кой какъв подход ще избере за мача.

Камен Георгиев пред ТОПСПОРТ: Очаквам поне четири силни мача на UFC 218!

Камен Георгиев пред ТОПСПОРТ: Очаквам поне четири силни мача на UFC 218!

"Макгрегър да помисли за среща в кеча или състезание с Фелпс..."

Толкова по-добър ли беше Холоуей от Алдо или пък проблемът беше в самия бразилец? Той заложи на доста различна тактика и въобще цялостен подход към мача, в сравнение с предишния между двамата.
- Макс Холоуей избра много по-добра тактика. Съобразно ръста си. По информация от телевизионното излъчване, хаваецът е с 10 см по висок от Алдо, което е видно, но има с 2,5 см по-малък обхват на ръцете. Това може и да е така, но реалният ударен обхват, който може Холоуей да постигне, е по-голям, поради по-дългата крачка, която може да направи. Точно това и видяхме: Макс Холоуей нанасяше удари от дистанция, докато Жозе Алдо се мъчеше да скъси дистанцията и да нанася крошета и колене. Тази тактика носеше успех на Алдо срещу други съперници, но Холоуей си беше написал домашното: стоеше на дистанция и методично пласираше удари.

Снимка 327631

Източник: GettyImages

Холоуей сякаш разполагаше с три пъти повече въздух. На пръв поглед изглеждаше, че може да се бие цяла вечер. Нещата не стояха по същия начин, що се касае до кондицията на Алдо. Ако можем да кажем така - единият беше "маратонец", а другият предпочете "спринта" в изявите си на ринга.
- Тактиката за дистанционен бой, която прилагаше Макс Холоуей изисква много по-малък разход на кислород, влизаше на размени, само когато усетеше, че Алдо е замаян от получените удари и може да си позволи риска от размените. Нормално непрекъснатите опити за скъсяване на дистацията "изядоха главата" на бразилеца и в третия рунд съчетанието от получени удари и умора си каза думата. Холоуей усети момента и атакува.

Снимка 327629

Източник: GettyImages

Еди Алварес сложи край на мита за "непобедимия" Гейджи, още във втория двубой на Джъстин в UFC. Кой беше моментът от срещата, кои качества на Алварес, демонстрирани в октагона, му спечелиха мача? Сякаш още от самото начало беше видимо, че Гейджи е прекалено нетърпелив и прибързан в действията си. Това ли беше основната причина за загубата му?
- Това е един от мачовете които получиха бонус за мач на вечерта. Аз не бих го оценил така! От гледна точка на получени и нанесени удари, този двубой държи първеството, но някакви смислени технически действия от страна на двамата нямаше. Нямаше опити за финтове, изтегляне и нянасяне на удари от дистанция. И двамата вървяха напред и се надяваха главата на противника да поддаде първа. Общо взето беше махленски бой в който опита и желанието на Алварес да защити реномето си надделяха. Публиката обича мачове, в които да се лее кръв и да има нокаути, но друго смислено в този мач нямаше.

Снимка 327625

Източник: GettyImages

Сехудо и Петис в известна степен разочароваха част от публиката в Детройт, но пък в крайна сметка има и "грозни" победи, както се казва..
- Категорично не съм съгласен с публиката! Трябва да има награда присъждана от публиката и такава от треньори. От гледна точка зрелище, да този мач не беше такъв. Но имаше всичко, като техника. Хенри Сехудо показа за пореден път, че не само борбата му се отдава. И двамата състезатели играха разумно с много движение, при нанасяне на ударите, оставаха прикрити, нямаше разпилени движения. При събарянията Сехудо се отказа да търси глезените на Петис, тъй като той добре се изтегляше. Най-доброто събаряне беше след захват на горната част на бедрото на Петис. Хенри Сехудо демонстрира адаптирани към ММА борцови прийоми, като през по-голяма част от срещата разчиташе на кикбоксов план, с цел да не се уморява. Тактиката му донесе съдийско решение в негова полза.

Снимка 327626

Източник: GettyImages

Мнението ти за сблъсъка при дамите? Втора поредна загуба за Мишел. След поражението й от Намаюнас, което беше през април, Уотърсън вече доста дълго време е без победа на сметката си. Преди началото на мача, тя считаше, че ръстовото й превъзходство може да е предимство за нея пред Торес. Това по-скоро не беше така. Виждаш ли в лицето на Тиша солиден претендент за пояса на Роуз? Торес вече веднъж победи настоящата шампионка, но има и загуба от нея.
- Не вярвам този мач да се харесал на някой, освен на близките на двете състезателки. Много брак в техническите действия, изключително лош подход при изпълнение на ритниците от страна на Мишел Уотърсън, за определени стилове карате стават, но в смесените бойни изкуства това е самоубийствена тактика. Куриозното за мен беше, че противничката и не се възползва от тези грешки. В момента Тиша Торес няма шанс срещу Роуз Намаюнас. В последния си мач Намаюнас показа невероятно израстване, по отношение на запазване на концентрация и преминаване от защитна в атакуваща фаза. Тиша Торес не може да отговори на боксовите и умения.

Снимка 327624

Източник: GettyImages