Собственикът на промоутърската компания Combat Promotion - Георги Анадолов беше специален гост в студиото на ТОПСПОРТ. Президентът на бойната верига Spartacus Fighting Championship сподели любопитни подробности за предстоящото мащабно събитие на организацията - SFC 6. Галавечерта ще бъде проведена в столичната "Арена Армеец" на 13.01.2018г., като по всяка вероятност ще се превърне в една от най-големите в страната за цялата следваща година.

Очаква се сериозна заетост на мултифункционалната зала, като зрителите ще станат свидетели на над 15 срещи в различни бойни стилове, сред които ММА, К1, кикбокс и муай тай. Част от сблъсъците ще бъдат за титлите на SFC в отделните категории, като освен някои от най-добрите състезатели у нас, в октагона ще влязат и представители на доказали потенциала и затвърдили реномето си в смесените бойни изкуства страни, сред които и Холандия.

Очаква се специален гост на събитието и арбитър в основната битка за вечерта да бъде ММА-звездата Боб Сап.

Предлагаме на вниманието ви основните акценти от интервюто ни с Георги Анадолов:

Г-н Анадолов, какви са конкретните Ви очаквания за мащабното събитие, което организирате на 13.01? Защо избрахте точно "Арена Армеец"?
Очакванията ни за събитието са такива, каквито са и винаги, без значение дали става дума за повод от фолклорен или спортен характер. Опитваме се да придадем един специфичен облик на събитията си, които да носят определено послание към всеки наш участник и зрител. Очакванията ни са големи. Никога не залагаме просто на пълнежа. Търсим добър, висок краен резултат. Именно заради това избрахме "Арена Армеец". Трудна задача е да напълним подобна арена, но съм спокоен, защото знам какво вече имаме зад гърба си.

Това е поредната грандиозна вечер, която Combat Promotion организира. Предишната се състоя на площад "Батенберг" в столицата. Тя е била наблюдавана от над 1,5 млн. зрители по цял свят. Коректна ли е информацията ми?
- Точно така. Направихме лайв стрийминг на самото събитие и достигнахме границата от 1 600 000 гледания в реално време. Това беше добър резултат, но в никакъв случай не ни ограничава. Гоним все по-сериозни постижения.

Арената на бойните изкуства SFC'5 - грандиозен шоу спектакъл

Арената на бойните изкуства SFC'5 - грандиозен шоу спектакъл

Невиждана галавечер на площад "Батенберг", празник на "Несломимия боен дух"

Този път ще предложите на вниманието на аудиторията няколко нововъведения, които бих искал да обсъдим. Да речем, ще бъде проведен турнир в категория до 66 килограма.
- При предишното събитие не можехме да си позволим нещо подобно, тъй като бяхме навън. Средата, в която работихме, не беше толкова контролирана. Зависехме и от атмосферните условия, все пак. За мен беше важно всички участници да усетят атмосферата. Шоуто, емоцията и всичко, което се включва. Идеята на този турнир е, че предвид всеобхватността на събитието ни, вероятността момчетата, които участват да бъдат забелязани и от други вериги е много голяма. Нямам възможност в основната карта да включа всички състезатели. Именно заради това направихме турнира. За да може всички, които си заслужават внимание, да получат време и възможност за изява. А и да се даде възможност на клубовете да участват. Да не бъде просто спортист, който трупа позитиви само на собственото си име. Всеки тръгва от някаква отправна точка. Заобиколен е от екип от хора, които се включват в подготовката му. От клуб. Така че искаме да се обърне внимание и на самите клубове. 

Отново ще видим в действие Даниел Илиев. Можем ли да кажем, че той вече официално се наложи като едно от големите ни имена в страната, а защо не и зад граница?
- Аз съм много щастлив. Това е голяма победа за Дани. Не само с резултата, който постига, но и с факта, че той продължава да работи усърдно, без да се главозамайва от светлината на прожекторите. Той знае защо светят те. Заради неговите способности. Но ако той нямаше тази степен на самоосъзнаване, би тръгнал по пътя на много хора преди него. И да забрави, че светлината е не заради него самия, а заради това, което прави и умее. Защото когато това се случи и забравиш, изведнъж виждаш, че светлината става все по-плаха и по-плаха.

Даниел Илиев пред ТОПСПОРТ: Готов съм за победа на SFC 6, а Деян Топалски го очаква нокаут!

Даниел Илиев пред ТОПСПОРТ: Готов съм за победа на SFC 6, а Деян Топалски го очаква нокаут!

"Организацията на галавечерта през юни беше перфектна и изпипана до последния детайл"

Колко общо сблъсъка ще можем да видим и кои от тях ще бъдат за титла на организацията?
- Основните имена в картата са известни от доста време, най-малкото защото са притежатели на титлите в съответните категории. Иначе имаме и срещи, които доуточняваме. Щастлив съм, че този път ще можем да наситим картата с българско участие и за всяка една от титлите да имаме български претендент. Като българин, бих се гордял да развеем нашия флаг. Като промоутър обаче нямам право на пристрастия. Именно заради това залагам на хора, които не са зависими от мен. Говоря за реферите на мачовете. Надявам се българите да побеждават, но започне ли събитието казвам така: "Нека по-добрият победи". Ще преобладават ММА-двубоите. Имаме среща за титлата до 70 кг. Там ще видим чужденец с доста сериозна визитка, който идва директно с победа от "Белатор". Ще включим два мача и в К-1 за титла. До 75 кг имаме българско участие, в лицето на изявен наш спортист Сергей Александров. До 84 кг известното име Дани Илиев ще се изправи срещу носителя на титлата. Тази възможност Даниел я спечели в предишното издание на надпреварата - SFC 5. В останалата част от боевете ще видим доста силни сблъсъци, които ще излъчат следващите участници и претенденти за титлите ни. 

И този път ще станем свидетели на срещи, с участието на някои от най-реномираните бойци от сериозно развитите, по отношение на смесените бойни изкуства, страни. Включително от холандската школа.
- Представителите на холандската школа ще доведат момчета, които ще участват в някои от сблъсъците, които са "черешката на тортата". Освен тях имаме участници от Бразилия, Португалия, Германия - от цял свят. Подбрали сме ги, за да бъдат достатъчно атрактивни, а и за да може българските бойци да проверят какъв е обхватът на техните реални способности.

Снимка 298334

Успявате да привлечете вниманието на подобни клубове и състезатели, въпреки че страната ни не е сред най-атрактивните бойни дестинации.
- Първото нещо, което оказва влияние, е самочувствието. Ние по никакъв начин не отстъпваме пред останалите. Но трябва и солидна основа на това самочувствие. Която да можеш да я покажеш пред останалите. Смятам, че ние вече натрупахме тази основа. Екипът, който я гради, може да привлече всеки един състезател на световно ниво.

По традиция във Вашите събития залагате на българското. На подчертаването и акцентирането на духа, историята, културното наследство на България. Вярвам, че и този път няма да изневерите на стила си.
- За нас този подход не е традиция. Това са нашите корени. Ако човек загуби себе си, губи и връзката с корените си. Но те никога не се губят. И аз, и целият екип зад мен знаем, че българските събития винаги ще носят българските мотиви. Не защото това е традиция. А защото това е идеята, която гоним. Патриотизмът не е нещо, което трябва да се изкаже. Патриотизмът и родолюбието не се нуждаят от много приказки, а от действия. Но не може и всички да са войводи. И всеки да е на първо място. Целта е да постигнеш победата, първото място. Но това не е единствената опция. В много случаи второто и третото място са по-важни за израстването на един спортист. Ние трябва да търсим резултата от това, което правим. Той ще дойде. Може би не при нас, може би не и в следващото поколение, но ще дойде. Смятам, че ние вземаме пример от състезателите си, както и те от нас. Това е взаимен процес. Моята цел, като промоутър, е аз да избирам правилния човек, който да работи с нас. Този правилен човек не е задължително да бъде само най-големият спортист. Аз имам четири деца и моят принос към това общество трябва да бъде пример. Който да донесе нещо по-хубаво утре. Не днес, а утре. И когато го гоним това утре, е много важно какви хора изграждаме за идоли на своите деца. Аз залагам на истинското и на човека, във всеки един от спортистите ни. Не разчитам само на симпатията. Искам хората около мен да са естествени и да търсят и разгръщат своята духовност. Не става дума за понятието само в някакви тесни, чисто религиозни рамки. Говоря за себеотдаването и истинската същност на хората около нас. Аз, а и всички промоутъри въобще, поемаме голяма отговорност към всички участващи състезатели. Да им предоставим правилната платформа за изява. За да може те да градят, а не да разграждат. Да надграждат спорта, а по този начин и самите себе си.

Снимка 322194

Източник: Combat Promotion

Като собственик на ММА-верига, срещате ли пречки при промотирането на събитията, които провеждате? Важи ли все още схващането, че ММА задължително е свързан с нещо едва ли не "варварско" и опасно? Или вече е преодолян този "праг" във възприемнаето на смесените бойни изкуства като нормален спорт от аудиторията?
- В този случай не търся причината някъде навън, а вътре в самите нас. За да има публиката такова мнение за бойните спортове, значи то е било създадено. Вината за това е на всички нас, които участваме в този процес. Отговорността това да се промени пак е само наша. Трябва да работим заедно. Не говорим само за нашето събитие, а за всички, свързани с този спорт. Не става дума просто за напълването на една зала. Това може да се случи по много различни начини. Но говорим за друго. За увличането на публиката, която да предаде посланието ни на онези около тях. Които дори не са заинтересовани от бойните спортове. Ако всички са насочени само в тази сфера, кой ще тренира лека атлетика, шахмат и т.н.? Ако публиката ни смята за варварски и груб спорт, то ние трябва да помислим защо се е стигнало до това. И как да го променим. Защото не греши само онзи, който никога не започва нищо. Всички грешим. Но въпросът е да помислим как можем да подобрим ситуацията. Да видим какво правим днес, за да са по-добре нещата след това. Това, което разбира публиката е онова, което вижда.

Снимка 327602

Източник: topsport.bg

Давате възможност и пълна свобода на бойците, които се състезават във вечерите на SFC да участват и в други подобни състезания, организирани от различни промоутъри в страната и зад граница. Това е положително и за самите тях, защото имат възможност да израстват професионално и да трупат допълнителен опит.
- Този въпрос излиза от рамките на спорта. Трябва всички хора да бъде така широкоскроени. Трябва всички да сме наясно, че надписът над Народното събрание не стои там просто за украса. Че не е забравен. Или пък е сложен, за да си напомняме нещо, когато усетим, че нищо не зависи от нас. Той е на мястото си, за да си припомняме, че заедно можем повече. В бойните спортове разчиташ на себе си, когато се качиш на ринга. Но за успехите си ти дължиш много и на целия свой екип, който е зад гърба ти. Това е моментът, в който човек трябва да се замисли, че екипът прави победата. Ако разгърнем тази стратегия и я приложим в целия си живот, ще постигнем много. Когато изпъкваме само на база провалите на останалите, ние всъщност въобще не изпъкваме. Но когато човек изпъкне и дърпа останалите със себе си, дори да не изпъкнем пред тази личност, ние ще бъдем много пред другите. Там е ключът. Заради това никога не ограничавам спортистите си да участват и в други събития. Това е нужно. Ние просто трябва да работим. Наслагваме малките събития около нас, малките съобщения, които получаваме и нещата се получават. 

Снимка 298335

Говори се, че ще видим и популярна личност от световна величина в "Арена Армеец". Бихте ли споделил подробности по темата?
- В преговори сме с доста хора. Едно от имената, които мога да потвърдя, че със сигурност ще присъства, е Боб Сап. Една личност, която не е просто само налична в спорта, не просто присъства в него, но е любопитна от гледна точка и на целия шоубизнес. Това е човек, който със сигурност ще предизвика още по-голям интерес към събитието, което организираме в България. Идеята е той да е рефер на основния мач. С това приносът му към събитието ще е голям. Защото покрай неговата поява хората ще го забележат, но така ще видят и всички около него. Не в страната, а на световно ниво. 

Снимка 327620

Източник: GettyImages

Как успявате да комбинирате Лондон и София, Англия и България и да държите всичко под контрол?
- И трудно, но и лесно. Трудно, защото трябва да се лиша от семейството си, когато съм там. Иначе пък съм далеч от организацията тук. Лесното идва от това, че когато човек е концентриран изцяло, не се замисля. Гониш целта си и не мислиш за самия себе си.

Какво бихте пожелал на нашите потребители?
- Искам да пожелая на всички да се усмихваме. По-често, дори и без да има причина. И да бъдем позитивни.