Бившият национал Тодор Янчев е първият български футболист, играл в елитното първенство на Дания. През 2006 година той преминава в местния Рандерс, където остава един цял сезон. За последно 40-годишният Янчев бе старши треньор на тима от Втора лига Царско село. В интервю за "България Днес" опитният бивш халф даде съвет на тима на Лудогорец как по-лесно да се справи със съперник като Копенхаген.

Двата отбора ще се изправят един срещу друг в следващата фаза на Лига Европа.

Тошко, следиш ли ситуацията в датския футбол?

- Запознат съм основно с резултатите на моя бивш отбор Рандерс. В последните години "Копенхаген" се наложи като хегемон в датското първенство така, както Лудогорец у нас.

Какви са шансовете на Лудогорец срещу този съперник?

- Самият стил на игра в датското първенство се доближава до английския футбол. Още в първите ми тренировки, когато отидох там, разбрах как играят. В двустранните игри треньорът не свиреше нарушенията срещу мен и ми казваше: "Да, в цяла Европа това е фаул, но не и в Дания". Там се толерира мъжката игра и симулациите не се приемат. При всяко единоборство с топка, което спечелиш, публиката става на крака и ти ръкопляска. В България трябва да вкараш гол, за да получиш такива аплодисменти и пак не е сигурно.

В Лудогорец определиха жребия като лош. Така ли е наистина, като се има предвид, че бяха избегнати имена като Тотнъм, Рома, Шахтьор?

- Не бих казал, че е лош. Силите са изравнени 50 на 50. Лудогорец разполага с много качество. Предимство за Копенхаген са феновете, техният стадион е винаги препълнен. В Дания го няма това, което е тук на Балканите, да се правят трагедии след всяка загуба. Феновете подкрепят отбора си докрай. Атмосферата в Дания със сигурност ще бъде супер.

Кой от отбора на "Копенхаген" може да бъде отличен?

- Най-ярката фигура в Копенхаген е техният треньор Столе Солбакен. Още когато бях там, норвежецът прекрати състезателната си кариера заради инцидент със сърцето и правеше първи стъпки в треньорството. Наистина в състава няма големи звезди, но той си е подбрал играчите, които са му необходими.

Когато ти игра в Дания, Копенхаген отново бе шампион. Още тогава ли този тим доминираше?

- Да, още тогава си личеше стила на работа на този треньор. В състава им блестеше Денис Ромедал, имаха и много добри чужденци. Това е един отбор, който в Дания властва над останалите.

Какво си спомняш от мачовете срещу Копенхаген?

- Играхме три мача срещу тях в шампионата, като загубихме и трите. Помня, че бяха изключително агресивни, почти на ръба да убият някой.

Какво време да очаква Лудогорец в Дания през февруари?

- Не трябва да се плашат от студ. В България на моменти е много по-студено през зимата. Там никога не съм играл на замръзнал терен. Заради течението Гълфстрийм в Дания няма минусови температури.

С какво се различава датският от българския футбол?

- Играят по-бърз и директен футбол. Бързо скъсяват дистанцията и пресират по цялото поле. От тази гледна точка в Лудогорец са по-технични футболисти и имат шансове. Всичко ще се реши от моментната форма.

През лятото България загуби в контрола от Дания с 0:4. Толкова ли е голяма разликата вече?

- Датските треньори постоянно ходят на специализации в Англия. Юношите са пращани за по един месец на лагери в английските грандове. От малки се учат на дисциплина, работа и бърза мисъл.

Как се стигна до трансфера ти в Дания?

- Аз бях първият българин в първенството там. Тогава бях свободен агент, свързаха се мениджъри с мен и приех предизвикателството. Рандерс бяха спечелили купата на страната и играхме в евротурнирите. Отстранихме три противника, преди да отпаднем от Фенербахче.

Как гледаха феновете на един български футболист като теб?

- Когато реших да напусна и да се завърна в ЦСКА, видях сълзи в очите на доста от хората там. До ден-днешен имам българско знаме, надписано с пожелания от феновете там. Скоро не съм се чувал с бившите си датски съотборници.

Разкажи ни за Стив Тьофтинг, едно популярно име, с което бе съотборник.

- С него играхме заедно в средата на терена и се разбирахме добре. Той е от генерацията, която се познава отлично с нашето Златно поколение. Първо ме попита за Лечков, с когото са играли заедно в Хамбургер.

Научи ли датския език?

- Всеки вторник и четвъртък ходех на учител. Доста трудно ми беше, произношението не е лесно. Сега ми изплуват само отделни думи.

Какъв съвет ще дадеш на играчите на Лудогорец?

- Ще срещнат един доста агресивен отбор и трябва да са подготвени за това. Най-важното е да са в добра форма, иначе футболните качества си ги имат, те го показаха.

Кога ще те видим отново в треньорския занаят?

- В момента завърших лиценз ПРО и магистратура. Насочвам се изцяло към треньорството и ще видя накъде ще ме отвее вятърът.