Футболистът на Лудогорец и на българския национален отбор по футбол Кирил Десподов говори пред бТВ по различни теми. Ета какво каза "Футболист №1 на България":

За престоя му в ДЮШ на Литекс

"Спортувал съм много неща като малък - опитвах се да играя тенис на маса, баскетбол в училище. Но като цяло играехме повече футбол в училище и повече ме влечеше топката. Брат ми беше централен защитник и десен бек. Взимах топката и започвах да го лъжа, но винаги ме пазеше. Иначе си беше голямо ренде.

Бях на 11-годишна възраст, когато отидох в Ловеч. Брат ми беше по-голям и баща ми каза: "отивате или двамата, или нито един". Не искаха да не делят. Беше тежко изживяване. Давам ти пример. 80 човека на етажа и две бани. Аз - най-малък на етажа. След тренировка всеки се къпе, изчакваме се един по един. И аз като най-малък винаги се къпех със студена вода. Никога не оставаше топла вода. Но пък това нещо ме е изградило като характер. В началото исках да се прибирам. Тогава чичо ми ме разубеди да остана и да пробвам. Тогава ми каза думи, които няма да забравя никога и съм му много благодарен за това нещо. "Ако искаш да се прибереш в Кресна и да миеш цял живот коли на автомивка - няма проблем, прибирай се. Но ако искаш да стане човек от теб, да станеш известен спортист и да постигнеш някои неща - остани и пробвай. Това беше момент 50/50. Баща ми беше тръгнал с колата да ме взима. Обадих му се и му казах, че оставам още една-две седмица."

Караманджуков: Слуховете за скандала не са верни, Десподов не игра достатъчнo през есента

Караманджуков: Слуховете за скандала не са верни, Десподов не игра достатъчнo през есента

Ето какво каза той

За Христо Стоичков

"Бате Ицо ме научи на доста неща. Натискаше постоянно, държеше се строго с мен. Този човек е невероятен мотиватор. Това е човек, който влиза в съблекалнята и футболистите го гледат в очите. Само в очите... и мълчат.

Много се притеснявах. Особено първите тренировки и дебютния ми мач. Прати ме да загрявам и 70-а минута ме извика, казва ми: "слушай, влизаш вътре и лъжеш, центрираш, биеш удари без да се притесняваш". 20-те минути, в които играх ми викаше само "Браво, браво!". Това на едно дете му дава криле.

В Гърция сме и ще ни води на пицария целия отбор. За пръв път видях такова нещо. Готвачката в пицарията го видя, излезе и падна да му целува краката. Той я дърпа да стане, защото е жена, а тя "не, не" и се разрева жената. Искаше да му целуне краката. Това като го видиш, ти пълни сърцето. Такъв българин."

За ЦСКА

"Никаква вина не усещам. Когато играх за ЦСКА, си оставях сърцето и душата на терена. Тези хора го виждаха и затова толкова много ме обичаха тези хора. Всички знаеха, че имам проблеми с Каляри. Никой не ме потърси да се върна. Казвам на всички: "хора, това, че съм в Лудогорец, не значи, че мразя ЦСКА". Аз съм много благодарен на ЦСКА. От този отбор направих трансфер в чужбина. Не реагирам на провокациите. Има хора, които това нещо ще ги съсипе. Трябва да бъдеш силен характер. Защо да реагирам? Правил съм го и няма никаква полза да дразниш и провокираш феновете."

За алчния Каляри и двата му провалени трансфера

"Каляри ме купи просто така, защото трябваше да похарчат едни пари. Не разбирам защо ако дадеш толкова много пари за един футболист и той на тренировка ти е един от най-добрите, защо да не му дадеш шанс да играе?

Когато отидох в Каляри, първо ми смениха позицията, а и бяхме 9 нападатели. Изключително некоректно отношение от тяхна страна. Спряха ми доста трансфери в хубави отбори, но те бяха алчни за пари. Имаше сериозен интерес от отбор от Бундеслигата, с който съм се срещал два пъти и сме разговаряли, и ми спряха един трансфер в Първа лига на Франция."

За най-важния му гол

"Един от най-важните ми голове е срещу Македония. Жегна ме, че ни освиркваха химна, но ние ги победихме. Двама македонци са победили Македония? Ако ги питаш, и Роналдо ще си припишат. Несериозно е. Това, че съм от Кресна, което е близо до Македония и му казват Македонския край... не значи, че съм македонец. На моя паспорт пише бяло-зелено-червено."

За прозвището "Космонавта"

"Хората покрай мен знаят, че не се обиждат от това нещо. Скоро получих подарък от един от масажистите на националния отбор картина и моята глава като космонавт. Приех го позитивно и се смях.

За мечтите, семейството и даренията

Мечтата ми е да играя в Шампионска лига и да участвам с България на голям форум. Искам да имам поне две деца. Ще се опитам да им предам това, че никой не им е длъжен в живота. Аз бих се определил като упорит и добряк. Не знам дали съм затам, но си пускам "Стани богат", фен съм на предаването. Имам приятелка, държа я за ръката и не се крия. Просто не е обявено публично.

Правя доста дарения, понякога и семейството ми не знае за тях. Дарявам на деца и болни. Тези неща колкото по-малко се знаят, толкова по-добре. Ако се знаят, то става показност вече. Наскоро дарих пари да оправят покрив на черква. Няма да казвам къде.