След като преди дни треньорът на Лудогорец Валдас Дамбраускас похвали своя наследник в Разград Станислав Генчев, вчера той за пръв път коментира и своето уволнение от шампионите. Стори го пред хърватското издание Sportske novosti. Причината - очаква се в понеделник литовският специалист да се завърне в страната и да поеме Хайдук Сплит. В момента начело на "белите", където играе и родният защитник Кристиан Димитров, е Йенс Густафсон. Той обаче е заложен на дръвника заради серия лоши резултати и ако в неделя не победи Горица, бившият отбор на Дамбраускас, ще бъде уволнен. Не трябва да се забравя, че в момента спортен директор на Хайдук е литовецът Миндагуас Николичус, така че по всичко личи, че доскорошният наставник на Лудогорец няма да остане дълго без работа.

- Г-н Дамбраускас, защо се стигна до вашето уволнение от Лудогорец?

- Имах най-добрите резултати в Европа за Лудогорец. Пропуснахме групите на Шампионската лига заради един гол... а срещу Мидтиланд и Цървена звезда можехме да се представим много по-добре, като от двете срещи взехме само една точка. Имахме и големи проблеми с коронавируса, особено за мача с датчаните. Аз също бях изненадан от уволнението, не го очаквах, но това е футболът и животът на треньора. Трябва да се примирите с несправедливостта.

- Какви са по-нататъшните ви планове?

- Изминаха 2 седмици от напускането ми на Разград и все още подреждам мислите си и си почивам от всичко. Има определени разговори и контакти, но това е нормално, като се има предвид, че съм безплатен треньор на пазара.

- Веднага след като напуснахте Лудогорец, името ви се свърза с Хайдук Сплит. Има ли шанс да поемете отбора?

- Прочетох доста от това, което се появи в българските медии и беше съобщено от хърватските. Вие сте първият хърватски журналист (б.р. - Тони Роич), който ми се обади, за да чуете моята версия на историята, и много се радвам, че мога да коментирам всичко.

- И има ли шанс да поемете Хайдук Сплит?

- На първо място - всичко написано до момента, е резултат от слухове, които са нормални, когато треньор загуби работата си. Логично е, че бих искал да получа нова възможност на пейката възможно най-скоро. Българските медии свързваха мен и Хайдук чрез Миндоугас Николичиус, спортния директор, с когото поддържам връзка. Но не сме говорили да поемам Хайдук. Това е 100% истина.

- Какво би станало, ако Николичус се обади и ви предложи възможността да тренирате Хайдук?

- В този момент би било несправедливо спрямо настоящия треньор на Хайдук Йенс Густафсон. Имам уважение към всеки треньор, включително Густафсон, и трябва да бъда търпелив и да чакам ново предложение.

- Феновете на Хайдук имат изключително високо мнение за вас...

- Всеки фен желае на клуба си най-доброто и уважавам всичко, което казват феновете на Хайдук. Приятно е да чуя, че пишат за мен хубави неща във форумите, но в момента аз съм само безработен и съм на пазара. Сега дори съм във Вилнюс, далеч от Сплит.