От началото на летните олимпийски игри в Лондон списание "Форбс" публикува списък на спортисти, които участват в Олимпиадата и които са спечели най-много през последните 12 месеца.

В XXX Олимпийски игри в Лондон участват над 10 000 спортисти от 204 държави. Болшинството от тях имат сравнително скромни спонсорски контракти, получават минимални възнаграждения от федерациите си и дори работят, за да си осигурят месечни доходи. Но има и такива, които са успели да си извоюват многомилионни спонсорства и летят със собствени самолети. Могат да си го позволят, защото по оценка на американското сп. „Forbes" печелят милиони.

Общо топ 20 на най-високоплатените олимпийци са заработили за миналата година 448 млн. долара. Представяме ви първите 10 от тях.

N1 Роджър Федерер 54,3 млн. долара
Най-титулуваният тенисист в историята е и най-богатият олимпиец на игрите в Лондон. Швейцарският ас Роджър Федерер, който има на сметката си 17 титли от Големия шлем (7 от най-престижния - „Уимбълдън") , е заработил $54,3 млн. за една година - от победите си и рекламни договори. Световният №1 в тениса превръща в злато всичко, до което се докосне. Федерер е увеличил банковите си сметки за 12 месеца с 9,3 милиона долара от наградни фондове. Той е най-харесваният спортист на планетата за реклама. Спонсори са му Nike, Rolex, Wilson, Credit Suisse, Gillette, Mercedes-Benz и пр. Докарва си и минимум $1 милион на сезон от демонстративни мачове.

N2 Леброн Джеймс 53 млн. долара
След първата си титла в NBA Леброн стана една от най-привлекателните звезди в баскетбола за рекламодателите. С него сключиха договори McDonald's, Coca-Cola, State Farm, Dunkin' Donuts и най-вече Nike, която му плаща 15 млн. годишно за участия в рекламни клипове и присъствие при откриване на магазини на марката в различни точки на планетата.

N3 Коби Брайънт 52,3 млн. долара
Партньорът на Леброн в рекламните договори с Nike, Коби Брайънт получава една от най-високите заплати в NBA. Е, вярно, след локаута му, възнаграждението му от 25,2 млн долара годишно падна с 5 млн, но както става ясно, това не се е отразило сериозно на доходите му.

N4 Мария Шарапова 27,1 млн долара
На четвърто място е най-скъпо платената тенисистка в света Мария Шарапова. И при нея шампионските титли, донесли й доходи от 5,1 млн. долара не са основният дял от богатството й. Четири пъти повече Шарапова заработва от рекламни договори с Evian, Head, Nike, Samsung и Tag Heuer.

N5 Кевин Дюрант 25,5 млн. долара
Трети баскеболист в първата петица на класацията! Дюрант току-що отигра първата година от новия си петгодишен договор, а в добавка към него разчита и на седемгодишен рекламен договор с с Nike. Само от него баскеболистът печели 13 млн. долара годишно. Освен това има сключени рекламни договори със Sprint, Gatorade, Panini, General Electric и 2K Sports.

N6 Кармело Антъни 22,9 млн. долара
Още един баскетболист, който обаче е далеч по-назад по печалби от рекламни договори в сравнение с останалите си колеги в класацията до момента. От реклама той печели едва 8 млн. долара. Затова пък конкракта му с New York Knicks е за впечатляващатя сума от почти 15 млн. с перспектива да нараснат до 24 млн в бъдеще.

N7 Юсеин Болт 20,3 млн. долара
Първият лекоатлет в компанията на тенисисти и баскетболисти в листата! Болт, чиято звезда изгря на предишната олимпиада, сега се радва на множество рекламни договори - с Gatorade, Hublot, Nissan Motor и Visa. Специален статут в този списък има Puma, от която Болт получава почти половината от годишния си доход - 9 млн. долара годишно.

N8 Новак Джокович 19,8 млн. долара

2011 года се оказа изключително успешна за Джокович с трите победи в Големия Шлем, донесли му рекордните 12,6 млн. долара. През май тази година тенисистът подписа рекламен договор с японската компания Uniqlo. Ако продължава в същия дух, много е вероятно догодина да се изкачи твърде високо в рейтинга.

N9 Крис Пол 19,2 млн. долара
Поредният баскетболист в рейтинга. Успешния изминал сезон в състава на Los Angeles Clippers, който позволи на Крис Пол да се озове в Отбора на звездите на NBA, му донесе както няколко нови рекламни договора, така и преподписване на контрактите с Nike, Jeep, Powerade и Upper Deck.

N10 Ли На 18,4 млн. долара
След победата на „Ролан Гарос", превърнала Ли На в първата азиатска тенисистка с победа от турнира Големият Шлем, китайката сключи нялокто многомилионни договора. Babolat, Haagan-Daaz, Nike, Samsung и Mercedes откриха в нея великолепна възможност да популяризират марките си в Китай. Освен глобалните международни марки, от рекламно партньорство с Ли На се заинтересуваха и големи китайски компании.

в. "24 часа"