30-ото издание на летните олимпийски игри официално бе открито! От днес до 12 август спортът ще завладее сърцата и домовете на милиарди хора по света. С ефектно шоу домакините от Великобритания приковаха погледите на всички.

„Нека да мечтаем заедно!" - призова председателят на МОК Жак Рог непосредствено преди официалното откриване на игрите.
Той напомни, че характерът на човека е по-важен от медалите и че спортистите са пример за младите хора. Шефът на МОК апелира за борба срещу употребата на допинг.

"Ако се държите така, вие ще вдъхновите цяло поколение." - заяви Рог.

Игрите бяха открити с британска лаконичност от кралица Елизабет ІІ.

Началото на церемониятабе белязано със звън на най-голямата хармонично настроена камбана в Европа. Честта да задейства звука имаше първият британец, спечелил колоездачната обиколка на Франция - Брадли Уигинс. Зрителите имаха възможност да се запознаят по зрелищен начин с историята на Великобритания.

Освен тържествената си роля в откриването кралица Елизабет II имаше и по-нестандартно участие в церемонията, режисирана от Дани Бойл.
Организаторите излъчиха клипче, в което неповторимият Джеймс Бонд отиде до Бъкингамския дворец, откъдето отведе с хеликоптер височайшата особа до олимпийския стадион в Лондон. Дубльори на двамата изпълниха каскада със скок с парашут от летателното средство до центъра на спортното съоръжение. Всичко това се случи пред погледа на Кралицата, която бе заела място в официалната ложа.  

Българската делегация излезе на почетна обиколка под номер 31, а флагът ни се носеше от Йордан Йовчев. Първи, по традиция, на стадиона дефилираха гръцките спортисти, като страна, дала на света Олимпийските игри.

На летните игри ще участват над 10,000 спортисти от 204 различни държави.
За първи път в олимпийската история във всички отбори има жени. За първи път огънят на игрите беше запален не от един спортист, а от група олимпийци.

Огненото тайнство беше поверено на 7 млади надежди на домиканитие и на 7 знаменити британски олимпийци - Лин Дейвис  (скок дължина), Дънкан Гудхю (плуване), Кели Холмс (бягане на 800 м и 1500  м), Мери Питърс (петобой), Шърли Робъртсън (ветроходство), Дейли Томпсън  (десетобой), Стив Редгрейв (академично гребане).
Те запалиха огъня в уникален жертвеник, какъвто са първи път украсява олимпийските игри. Разгоряха се множество пламъчета в десетки чашки, разположени като листчета на огромно цвете. Те постепенно се събраха в общ огън, символизиращ единството между спортистите и поколенията, единството в света, където според древната традиция враждите трябва да спрат, за да отстъпят място на достойната спортна битка.

Лондон е първият град, който за трети път е домакин на най-голямото събитие в спортния свят.

Надеждите на България са свързани със завоюването на възможно най-много медали от Олимпиадата.

Детелин Далаклиев е първият нашенец, който ще защитава цветовете на страната ни.  29-годишният Далаклиев се изправя срещу Аябонга Сонджика днес. Срещата е от 15,30 наше време.